Úvod Novinky Zaujímavosti
Meno im dali Čapkovci, po 100 rokoch hýbu svetom
Meno im dali Čapkovci, po 100 rokoch hýbu svetom

Meno im dali Čapkovci, po 100 rokoch hýbu svetom

Jedna vízia bratov Čapkovcov sa naplnila.

Slovo robot, ktoré je známe po celom svete, sa prvýkrát objavilo pred sto rokmi, v novembri 1920, keď pražské vydavateľstvo Aventinum vydalo dielo Karla Čapka R.U.R.. Táto vedecko-fantastická dráma zásadne ovplyvnila nielen svet literatúry a umenia, ale aj techniky a jazykovedy pre ďalšie generácie.

robotRoboti hrajú futbal počas podujatia RoboCup GermanOpen 2018 v nemeckom Magdeburgu.

Autorstvo slova robot sa mylne pripisuje Karlovi Čapkovi. V skutočnosti však toto slovo vymyslel jeho starší brat Josef Čapek. Ako ale vyzerali roboti v diele R.U.R ? „Čapkovi roboti sú humanoidy. Vyzerajú ako ľudia, sú však úseční v pohyboch aj výslovnosti, majú bezvýraznú tvár a uprený pohľad. Ak ich porovnáme so súčasnými humanoidnými robotmi, vidíme, že Čapkova predstava bola nielen nadčasová, ale aj inšpiratívna," hovorí Marián Gladiš z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Karel neskôr priznal, že slovo robot „len uviedol do života". Pomenovanie vymyslel s bratom, ktorý práve čosi maľoval na plátno. „Zdôveril sa mu, že nevie, ako má pomenovať umelých robotníkov. Uvažoval totiž o slove labori (laboři), zjavne inšpirovaný angličtinou. Nebol s ním ale spokojný. 'Tak ich nazvi roboti', poradil mu Josef a ďalej nerušene pokračoval v maľovaní," priblížil Gladiš.

robotTita Navarezová sa usmieva na robota menom Alexia, ktorý obsluhuje zákazníkov v bare v španielskej Pamplone počas koronavírusovej pandémie.

Staršieho z Čapkovcov zjavne motivovalo slovanské slovo "robota", s najväčšou pravdepodobnosťou v jeho historickom význame, teda nútená, ťažká, otrocká práca, vychádzajúc zo slova "rab", otrok.

Do ľudskej reality sa z roviny sci-fi presunuli aj úvahy o tom, že nás roboty ovládnu. Jedna vízia Čapkovcov sa ale naplnila. „Keď zoberieme, čo roboty dnes už všetko robia, tak k vzbure strojov už došlo. To, čoho sa Čapkovci báli, že nás roboti nahradia, sa už stalo. Akurát to nepociťujeme ako problém," hovorí znalec vedeckej fantastiky Juraj Malíček.

robotRobotické chirurgické systémy da Vinci pomáhajú od júna 2020 lekárom vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Zaujímavosťou hry R.U.R. (skratka z názvu fiktívnej továrne Rossumovi univerzálni roboti) je, že vznikala aj počas pobytu Karla Čapka v Trenčianskych Tepliciach, kde jeho otec Antonín pôsobil ako kúpeľný lekár. Karel Čapek svojich rodičov práve tu pravidelne navštevoval a k Slovensku si vypestoval vrúcny vzťah. Fascinovala ho najmä slovenská príroda a folklór.

Naplnili sa po storočí idey bratov Čapkovcov? Vypočujte si v relácii Témy_FM príspevok redaktora Petra Dolníka.

100 rokov slova robot Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


(foto: TASR, AP, info: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia