Úvod Novinky Zaujímavosti
Audioknihy pre malých aj veľkých. Voľne dostupné v archíve RTVS
Audioknihy pre malých aj veľkých. Voľne dostupné v archíve RTVS

Audioknihy pre malých aj veľkých. Voľne dostupné v archíve RTVS

V našom Archíve Extra nájdete na počúvanie diela domácej aj svetovej literatúry.

Mesiac jún je aj mesiacom audiokníh. Ako ho osláviť?

Ak neradi čítate, ale radšej knihy počúvate, čítanie na pokračovanie v Archíve Extra je pre vás ideálne riešenie. RTVS vám ho ako jediná na Slovensku ponúka online zadarmo a dokonca aj bez reklamy.

Zo širokých možností audiokníh Archívu Extra vyberáme niekoľko tipov:

Život v lone prírody

H.D Thoreau: Walden - Alebo život v lese

Autor ponúka v hĺbavých zápiskoch fascinujúcu správu a svojom dvojročnom pobyte v concordských lesoch pri jazere Walden Pond a snahe nažívať v čo najbližšom spojení s prírodou.

O veľkých revolučných udalostiach

Anton Hykisch: Verte cisárovi 1. – 5. časť

Historický román Antona Hykischa, situovaný do sklonku 18. storočia, v predvečer Francúzskej revolúcie, je voľným pokračovaním úspešného románu Milujte kráľovnú.

Roky čakal cisár Jozef II. na smrť svojej matky Márie Terézie. Hneď po jej skone začal netrpezlivo uskutočňovať svoj sen o spravodlivej vláde.

Próza odkrýva bolestné súkromie mladého vládcu až po jeho predčasný tragický koniec.

Zároveň desaťročie vlády Jozefa II. znamená aj počiatok národného prebudenia Slovákov – v próze stretávame Jozefa Ignáca Bajzu s jeho trampotami pri písaní prvého slovenského románu, či Antona Bernoláka, ktorý s priateľmi vytvoril prvú slovenskú gramatiku.

Príbeh z čias druhej svetovej vojny

Denisa Fulmeková: Konvália 1. – 5. časť

Spisovateľka Denisa Fulmeková si pre svoju knihu vybrala názov Konvália, ktorý je totožný s názvom básnickej zbierky dnes ikony katolíckej moderny Rudolfa Dilonga.

Urobila to zámerne. Hovorí o tom, že je to pre ňu symbol, pretože rovnako ako pre básnika v roku 1941, aj pre ňu v roku 2016 je dielo Konvália vyznaním lásky rovnakej žene.

Táto žena je Valéria Reiszová, stará matka Denisy Fulmekovej. Jej kniha je však rovnako rozprávaním o čase, o autentickom príbehu zakázanej lásky mladého židovského dievčaťa a zároveň začínajúcej poetky a kňaza, známeho básnika a literáta.

Wesbterovci - audiokniha, eshop rtvs.jpg

Aj milovaných Websterovcov nájdete ako audioknihu v eshope RTVS.

A o čase druhej svetovej vojny, ktorý preveroval charaktery a túžbu prežiť. V priebehu deja sa próza, či umelecký dokument, stáva príbehom lásky troch ľudí, ktorá sa navzájom nevylučovala. Dvoch mužov a jednej ženy, opäť na javisku zložitého obdobia päťdesiatych rokov.

Dobrodružná klasika v audiopodobe

Robert Louis Stevenson: Ostrov pokladov 1. – 10. časť

Ktorý chlapec by nezatúžil prežiť s mladým hrdinom Jimom Hawkinsom dobrodružnú výpravu a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu Ostrovu pokladov!

Tam pred smrťou zakopal nazbíjané bohatstvo najobávanejší pirát všetkých čias – kapitán Flint. Miesto s pokladom je zaznačené na mape, ktorú nebojácny Jim náhodou vezme z truhlice po morskom vlkovi Billovi…

Jeden z najslávnejších dobrodružných románov všetkých čias. Dospievajúci Jim Hawkins sa spolu s priateľmi vydá hľadať legendárny poklad slávneho pirátskeho kapitána Flinta.

Začína sa napínavá plavba na plachetnici Hispaniola a vzrušujúca cesta za pokladom zakopanom na bájnom Ostrove pokladov. Tajomná mapa, Dlhý John Silver, papagáj na pleci, nepokojná cesta oceánom, chladnokrvní piráti, vzbura na lodi a boj o ukrytý poklad...

To všetko prináša román, ktorý inšpiroval celé generácie čitateľov túžiacich po úniku zo všednej reality, snoch a dobrodružstvách. Román, ktorý sa dočkal mnohých filmových a divadelných spracovaní.

Vráťte sa do čias svojho detstva, v ktorom ste sa nevedeli odtrhnúť od pútavých príbehov.

A pre deti ešte dve...

Toňa Revajová: Johanka v Zapadáčiku 1. – 5. časť

Štvrtáčka Johanka je trochu smutná. Prišla o všetkých kamarátov, malý brat jej zničil najmilšiu knihu a veľmi jej chýba starká.

Práve sa s mamou a bratom Samkom presťahovala do Zapadáčika, kde je okrem malej školy iba malý kostol a obchod. Namiesto pošty tam majú oranžovú poštovú schránku. A práve do nej Johanka hodí list, o ktorom mama nič netuší. Potom sa čuduje, ako málo stačí, aby sa udalosti dali do pohybu.

Mimi a Líza

Alexandra Salmely: Mimi a Líza

Obľúbené detské kamarátky Mimi a Líza sa spoločne vydávajú do sveta fantázie a ukazujú, že svet je možné vidieť rôznymi spôsobmi. Započúvajte sa spoločne s deťmi do ich príbehov, ktoré spríjemnia chvíle pri ceste na výlet alebo pred spaním.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia