Úvod Novinky Zaujímavosti
Daňové priznania: Aké zmeny nastali pre tento rok?
Daňové priznania: Aké zmeny nastali pre tento rok?

Daňové priznania: Aké zmeny nastali pre tento rok?

Dámsky klub ako kontaktná relácia prináša v čase pandémie s obmedzeným množstvom hostí aktuálne pálčivé témy, ktoré rezonujú spoločnosťou.

Jednou z takých sú aj financie a otázky spojené s každú chvíľu aktuálnejšími daňovými priznaniami. Aké zmeny nás čakajú a koho sa dotkne 15 % sadzba dane, nám porozprávala daňová poradkyňa Ing. Alica Orda Oravcová.

Aké novinky môžeme oproti minulému roku očakávať?

Daň z nehnuteľnosti

Daňové priznanie pre daň z nehnuteľnosti podávame, ak sme kúpili, predali, či darovali a dostali nehnuteľnosť. Takéto zmeny sa ohlasujú na príslušný miestny úrad cez spomínané daňové priznanie. Daň uhrádzame až na základe rozhodnutia od obce. V prípade, ak sa mení sadzba dane pre daný rok, obec sama by mala vyzvať občana s prepočítanou daňou na jej zaplatenie. Daňové priznanie v tomto prípade nepodávame.

Daň z motorových vozidiel

Podanie a platba tohto typu dane sa predlžuje do konca marca. Tlačivo k tejto dani však nie je k dispozícií na webe finančnej správy, pretože prechádza niekoľkými zmenami. Jeho finalizácia je očakávaná k začiatku februára. Kvôli tomu nebude možné dostávať predvyplnené tlačivo, ako sme boli zvyknutí po minulé roky.

Daňové priznanie pre fyzické a právnické osoby

Fyzické osoby ako sú dôchodcovia, či “bežní” pracujúci v jednom zamestnaní pocítia zmenu v nových tlačivách pre daň z príjmu pre fyzické osoby typu A. Tlačivo pre podnikateľov, ktorí mali príjem z prenájmu, predaja nehnuteľnosti či cenných papierov a podobne vypĺňajú tlačivo typu B. Nové tlačivá daľnového priznania budú tento rok vypĺňať aj právnické osoby. V tomto prípade nájdeme obe tlačivá pre fyzické i právnické osoby na webe finančnej správy.

Ďalšou zmenou pre rok 2021 je nová sadzba dane - 15%.

Nová sadzba dane pre rok 2021

15 % sadzba dane z príjmov fyzickej a právnickej osoby sa vzťahuje na samostatne zárobkovo činné osoby, živnostníkov, spoločnosti s ručením obmedzeným, športovcov či umelcov. Podmienkou pre uplatnenie tejto sadzby dane je ale maximálny ročný zárobok do 100 tisíc eur- tzv. zdaniteľný príjem. Táto novinka sa nevzťahuje na zamestnancov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V relácií sme tiež s odborníkom rozobrali problémy pri splácaní hypoték či lízingov a nájomného. Všetky časti, ktoré ste nestili a chceli by ste sa dozvedieť viac nájdete v našom archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia