Úvod Novinky Zaujímavosti
Hriešne drahé a luxusné jedlá z celého sveta: 80 Eur za steak?
Hriešne drahé a luxusné jedlá z celého sveta: 80 Eur za steak?

Hriešne drahé a luxusné jedlá z celého sveta: 80 Eur za steak?

Niekoľko vám ich ukážeme v śpeciálnom vydaní cestovateľsko-gastronomickej relácie Cestou necestou.

Sledujte pokračovanie relácie, pri ktorej negarantujeme, že neurobíte večerný nájazd na chladničku. Cestou necestou má pre divákov pripravené ďalšie špeciálne vydanie s podtitulom Luxusné jedlá.

Opäť spoznáme Slovákov, ktorí žijú v rôznych kútoch sveta a okrem cestovania milujú aj gastronómiu. Rozdielne kultúry, rozdielne chute a vône, jedlá z luxusných reštaurácií aj fariem. Vo štvrtok večer o 21:35 hod. na Jednotke.

Najdrahšie jedlá na svete

Biele hľuzovky Alba - Sú drahé, lebo sú veľmi vzácne. Dajú sa pozháňať len v niektorých mesiacoch v roku. Pochádzajú z talianskej časti Piedmont a pozbierať ich vedia len štvornohí pomocníci. Napríklad prasiatka. Za 500 g sú najväčší gurmáni ochotní zaplatiť aj viac ako 1 500 Eur.

Mäso Wagyu - Tento druh mäsa pochádza z japonských kráv, ktoré sú známe vysokými hodnotami tuku. Ten n mäse zanecháva typickú „mramorovú" štruktúru. O nezameniteľnej a šťavnatej chuti by sa vraj dalo rozprávať veľmi veľa. Pol kilogramu takéhoto mäsa stojí viac ako 80 Eur.

Žltý melón

Melón Yubari, takisto jedna z najdrahších pochúťok. Zdroj: Shutterstock

Balsamico ocot - Nie je ocot ako ocot. Za ten najtradičnejší zaplatíte poriadne mastnú sumu. Jedným z dôvodov je aj čas jeho „zretia". Trvá to neuveriteľných 12 rokov. Odroda hrozna, z ktorého sa balsamico vyrába, pochádza z talianskej časti Emilia Romagna. Z plodov sa vyrába mušt a ten sa neskôr varí na otvorenom ohni. Skladuje sa v sudoch na maximálne 25 rokov. Zaplatili by ste za 100 mililitrov takmer 150 Eur?

Iberská šunka - Na západe Španielska chovajú čierne iberské ošípané, ktoré sa živia sladkými plodmi Bellota. Produkcia šunky je prísne kontrolovaná a na tanier sa dostáva v špičkovej kvalite. Môže sa nechať sušiť až tri roky a na tento proces dohliadajú odborníci. Niekoľko plátkov takejto šunky stojí aj 180 Eur.

Kaviár Almas - Kaviár je vo všeobecnosti jedno z najdrahších jedál na svete. Ten z Iránu je však na samom vrchole. Má jantárovú farbu a pochádza z jeseterov, ktoré sú staré takmer 100 rokov. 40 000 Eur za dva kilogramy? Toto je už celkom iná káva!

K najluxusnejším a najdrahším jedlám na svete patrí aj domáci losí syr, šafrán, melón Yubari, z tekutín je to napríklad špeciálna japonská voda, z ktorej sa necelý liter predáva za 300 Eur.

Zdroj úvodnej foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia