Úvod Novinky Zaujímavosti
Sledujte naživo pristávanie americkej sondy na Marse
Sledujte naživo pristávanie americkej sondy na Marse

Sledujte naživo pristávanie americkej sondy na Marse

Experiment v špeciálnom vydaní už tento štvrtok na Dvojke. Exkluzívnym hosťom Gregora Mareša bude Jiří Šilha, skúsený astronóm.

Červená planéta, ktorá odjakživa fascinuje ľudstvo. Nielen svojou výraznou farbou, ale aj tým, že je k nám blízko a neraz sme o nej počuli, že by sa v budúcnosti mohla stať našim novým domovom. Minimálne novou dovolenkovou destináciou pre tých najnáročnejších.

Mars vzbudzuje rešpekt, je tajomný, ale aj inšpiratívny. Veľmi často sa jeho motív objavuje vo svete hudby či filmu. Kapela 30 Seconds to Mars, spevák Bruno Mars, Matt Damon vo filme Marťan či Brad Pitt v Ad Astra. A takto by sme mohli pokračovať ďalej...

EXPERIMENT_NA MARS_800x800-01.jpeg

Už vo štvrtok 18. februára vám na Dvojke ponúkame špeciálne vydanie relácie Experiment s podtitulom Naživo na Mars, v ktorom budeme so zatajeným dychom sledovať finálne minúty pristávania sondy. Pôjdeme naživo v televízii, ale aj na našich sociálnych sieťach.

Americká sonda sa zameria na skúmanie života na Marse. Vzorky dokáže priamo na mieste analyzovať a vyhodnotiť. Niekoľko z nich privezie späť na Zem, aby ich mohli potom odborníci ďalej skúmať. Exkluzívnym hosťom Experimentu bude známy slovenský astronóm Jiří Šilha. Sledujte vo štvrtok o 20:55 hod. na Dvojke.

Niekoľko zaujímavostí o planéte Mars

Mars je podstatne chladnejšia planéta ako naša Zem. Priemerná povrchová teplota sa pohybuje okolo mínus 62 stupňov Celzia.

Istý pracovník NASA pred pár rokmi pre Mars navrhol vlajku. Je trojfarebná, má zvislé pruhy. Červený, zelený a modrý. (Zľava doprava, pozn. red.)

Rok na Marse trvá toľko, čo na Zemi 687 dní. Západ Slnka sa sfarbuje na modro.

Na Marse je hmotnosť človeka o 60% nižšia.

Zo všetkých planét v našej slnečnej sústave trápia Mars najsilnejšie prašné búrky, ktoré trvajú aj niekoľko mesiacov.

Podmienky na život sú zo všetkých planét v slnečnej sústave paradoxne najpriaznivejšie.

Indická misia na Mars stála v skutočnosti menej ako nakrúcanie filmu Gravitácia so Sandrou Bullock.

Mars má najvyššie pohorie v slnečnej sústave. Olympus Mons je trikrát vyšší ako Mount Everest.

Mars je možné pri priaznivých podmienkach a počasí vidieť voľným okom. Rovnako ako Venušu, Merkúr, Jupiter a Saturn.

V roku 1997 zažalovali traja muži z Jemenu spoločnosť NASA za napadnutie Marsu. Tvrdili, že planéta patrí im a zdedili ju po predkoch pred tisíckami rokov.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia