Úvod Novinky Zaujímavosti
Šírenie hoaxov: Hobby staršej generácie?
Šírenie hoaxov: Hobby staršej generácie?

Šírenie hoaxov: Hobby staršej generácie?

Seniori a starší začínajú byť čoraz viac aktívnejší na sociálnych sieťach.

Šírenie hoaxov na internete sa stalo akýmsi horúcim trendom súčasnej éry. Politika, farmaceutický priemysel, klimatické zmeny a hlavne pandémia Covid-19 sa stala najzvučnejšou témou dezinformácii, ku ktorým inklinuje čoraz viac ľudí v digitálnom priestore.

Z aktuálnej policajnej správy vyplýva, že osoby, ktoré strávia na internete najviac času, sú seniori, ktorí vďaka svojej aktivite na sociálnych sieťach šíria čoraz viac falošných správ a konšpirácii.

Seniori 2.jpg

Prečo to robia?

Vyplýva to zo skutočnosti, že práve seniorov a starších ľudí najviac poznačila takzvaná informačná revolúcia v digitálnom priestore, vďaka čomu majú najmenej skúseností ako správne a tiež bezpečne narábať so sociálnymi sieťami. A tak sa ľahko ocitnú v bubline, ktorá u nich vyvoláva strach a rôzne emočné stavy spôsobujúce hnev a znepokojenie.

„Veľký podiel na tom nesie aj sociálna izolácia hodná ich veku a tiež momentálna pandémia COVID-19. Takáto situácia vyvoláva tlak, ktorý nedokážu spracovať alebo sa s ním vyrovnať a namiesto pochopenia a prijímania rád od svojho okolia sa obracajú spolu za svojim presvedčením k sociálnej interakcii v digitálnom priestore," dodáva odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Krišák.

Ako im pomôcť?

Nie však úplne všetci seniori sú ponorení v konšpiráciách. Mnoho starších digitálny priestor zvláda na výbornú, avšak veľmi často im unikajú rôzne detaily, ako napríklad cenzúra alebo vulgarizmy.

„Riešenie ako zabrániť šíreniu tohto nepríjemného trendu je hlavne venovanie pozornosti našim blízkym a rodinným príslušníkom, pretože rodina má vždy najväčší dosah. Je potrebné viesť dialóg, pýtať sa starých rodičov aké sú ich názory a presvedčenia, a prečo sú si nimi takí istí. Ku koncu sú to predsa len ľudia, ktorí túžia byť vypočutí," vysvetlil Robert Pakan z Transparency International.

Viac informácii na túto tému si môžete vypočuť v prílohe Rádia_FM.

seniori na internete Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia