Úvod Novinky Zaujímavosti
Múzeum venované ikone moderného umenia oslavuje 30 rokov
Múzeum venované ikone moderného umenia oslavuje 30 rokov

Múzeum venované ikone moderného umenia oslavuje 30 rokov

 Riaditeľ múzea popísal situáciu v období pandémie.

 Andy Warhol, meno rezonujúce vo svete moderného umenia až dodnes. Kultový umelec, ktorý sa vďaka svojej špecifickej tvorbe stal figúrou ikonického hnutia pop art. Mnohí ľudia ani len netušia, že táto populárna osobnosť sa narodila americkým prisťahovalcom pochádzajúcich zo Slovenskej obce Miková.

Na tému tridsiateho výročia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach si Rádio_FM pozvalo riaditeľa Mgr. Martina Cubjaka, ktorý konkrétne priblížil zaujímavý vznik múzea, momentálnu situáciu a tiež plány do budúcna.

K otvoreniu populárneho Múzea Andyho Warhola predchádzala dlhá história komplikácii kvôli bývalému politickému režimu, ktorá oficiálne započala v roku 1991 za pomoci doterajšieho šéfkurátora Michala Bycka, ktorý spolu s Johnom Warholom založil túto inštitúciu.

„Bol to zázrak, že len dva roky po revolúcii sa otvorilo múzeum takého svetového mena ako je Andy Warhol, pretože jediné ďalšie múzeum je v jeho rodnom Pittsburghu, ktoré vzniklo až v roku 1994," vysvetlil riaditeľ.

warhol članok.jpg

Múzeum v období pandémie

„Bez interakcie s návštevníkom, ktorá kultivuje celú spoločnosť sa múzeum stalo akýmsi cintorínom umeleckých diel. Cítime sa zvláštne, je to tu prázdne a musíme prepnúť do iného druhu práce," prezradil Martin Cubjak.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola sídli v budove bývalého kultúrneho domu v Medzilaborciach, kde sa v najbližších mesiacoch pripravuje veľká rekonštrukcia. „Po rekonštrukcii máme v pláne spustiť online projekt s názvom 15 minút slávy, v ktorom budeme raz týždenne vysielať zábery z našich expozícii a keď sa uvoľnia opatrenia, tak budeme tento projekt postupne rozširovať," dodal na záver riaditeľ múzea Mgr. Martin Cubjak.

Viac informácii na túto tému si môžete vypočuť v prílohe Rádia_FM.

Múzeum Andyho Warhola 30 rokov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: muzeumaw.sk

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia