Úvod Novinky Zaujímavosti
Porozumejte štyrom fázam ženského cyklu
Porozumejte štyrom fázam ženského cyklu

Porozumejte štyrom fázam ženského cyklu

Ženy, cítite sa dnes pod psa? Alebo máte dojem, že dokážete dobyť svet? Ste nadmieru precitlivené či naopak mimoriadne šťastné? Za všetko môžu hormóny!

Ženská cyklickosť pozostávajúca zo štyroch fáz a každá je ovplyvňovaná jedným zo štvorice hormónov: estrogén, progesterón, folikulo- stimulačný hormón a luteizačný hormón.

V prvej polovici od začiatku menštruácie je „najsilnejším“ práve estrogén. Ženy zväčša pociťujú neuveriteľný príval energie, nadšenia, nadchnutia sa pre čokoľvek neprebádané, hľadajú si nové záujmy, koníčky, objavujú samé seba. V tejto tzv. dynamickej fáze sa najviac podobajú na mužov.

Veľkú rolu hrá v správaní ego, no na druhú stranu si s opačným pohlavím najlepšie rozumejú. Ženy vnímajú svet viac logicky, analyticky a preto sú aj komunikačne s mužmi na jednej vlne.

V ovulačnej fáze sa dostávajú do „umiernenejšieho“ stavu. Pozorujú svet, zaujímajú sa o dianie okolo seba, sú pokojné. Neprežívajú nával energie a emócií, v ľahkosti si užívajú každodenný život. Nesústredia sa na výkon, na dynamiku dňa, ale skôr na jeho vychutnávanie.

Predmenštruačná fáza prináša do života žien kreativitu, otvorenú myseľ a dobrodružstvo. Vtedy najčastejšie odmietajú zaužívané činnosti, stereotyp a snažia sa do života priniesť niečo nové, nejaký svieži závan potešenia.

V menštruačnej fáze sa všetky predchádzajúce stavy a myšlienky dostávajú do útlmu. Ženy pociťujú únavu, častokrát preto neplánujú, nemajú chuť na aktivitu a pozornosť. Hormóny telo dostávajú akoby do stavu pokoja a „rezignácie“ mysle. 

Naefektívnejší spôsob ako zistiť, ktorý hormón v ženskom tele prevláda je odsledovať si bežné denné činnosti. Robia sa vám s ľahkosťou? Tešíte sa na ne? Máte skôr pochmúrnu náladu a ste unavené? Viac sa dozviete v rozhovore s certifikovanou lektorkou Cyklickej ženy Danielou Krušinskou Trudičovou na Rádiu Regina Východ.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia