Úvod Novinky Zaujímavosti
Všetko, čo ste chceli vedieť o platovej nerovnosti medzi pohlaviami
Všetko, čo ste chceli vedieť o platovej nerovnosti medzi pohlaviami

Všetko, čo ste chceli vedieť o platovej nerovnosti medzi pohlaviami

Vypočujte si rozhovor s hosťami rubriky K veci.

Aj keď sa o zrovnoprávnení medzi ženami a mužmi hovorí v spoločnosti čoraz viac, mnohé rodové stereotypy stále ovplyvňujú naše životy. V Európskej únii je stále veľký rozdiel medzi pracujúcimi ženami a mužmi a tiež pretrvávajú veľké platové nerovnosti.

Slovensko sa umiestnilo v rebríčku rodovej rovnosti v rámci krajín Európskej únii na treťom mieste od konca. Podľa sociologičky Zuzany Kusej za to môže nízka zamestnanosť žien oproti iným krajinám. Tá sa podľa odborníčky pripisuje hlavne nedostatku pracovných miest a tiež skutočnosti, že v našej krajine chýbajú inštitucionálne zariadenia pre deti do troch rokov.

Rodová nerovnosť je rozvinutá aj na Slovensku. Ženy sa stále dostávajú ťažšie na mnohé pracovné pozície, pretože sú pre nich vnímané ako nevhodné. Ako sa dá proti tomu bojovať?

Pokiaľ ide o kariérne ambície žien, vznikajú predsudky, ktoré si osvojujeme v rámci rodinnej výchovy a môžu byť tiež posilňované v rámci vzdelávacieho systému, ktorý sa nesnaží klásť dôraz na rovnocennú deľbu práce a povinností," dodala sociologička Zuzana Kusá.

Platova nerovnost 2.jpg

Platová nerovnosť medzi pohlavím

Európska komisia predstavila návrh, ktorého cieľ je, aby ženy aj muži v Európskej únii dostávali za tú istú prácu rovnakú odmenu. Firmy, ktoré majú viac ako 250 zamestnancov budú musieť zverejňovať informácie o týchto rozdieloch.

Riaditeľka Odboru rovnosti žien a mužov, Zuzana Brixová tvrdí, že podľa štatistík zarábajú slovenské ženy až o pätinu menej než muži. Mzdoví rozdiel spôsobuje hlavne výpadok žien z pracovného trhu, kvôli materskej a rodičovskej dovolenke, nespravodlivé prerozdelenie starostlivosti o domácnosť a tiež vysoký počet žien zamestnaných za minimálnu mzdu," vysvetlila.

Aké je riešenie?

V stratégii navrhujeme zavedenie otcovského voľna, hneď po narodení dieťaťa na dobu dvoch týždňov. Nemocenskú dávku, ktorá by bola plne hradená sociálnou poisťovňou, čím podporíme zapojenie otcov do starostlivosti o deti a domácnosť. Veríme, že takýmto spôsobom sa nám podarí tieto negatívne stereotypy odstrániť," dodala na záver riaditeľka Odboru rovnosti žien a mužov Zuzana Brixová.

Viac informácii nájdete v prílohe Rádia Slovensko v rubrike K veci.

210305_K veci_web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia