Úvod Novinky Zaujímavosti
Mal platiť za niečo, čo si neobjednal. Podvodník zneužil jeho osobné údaje
Mal platiť za niečo, čo si neobjednal. Podvodník zneužil jeho osobné údaje

Mal platiť za niečo, čo si neobjednal. Podvodník zneužil jeho osobné údaje

Takémuto prípadu sme sa venovali v relácii Občan za dverami.

Pán Kunca dostal v júli 2020 mail, že spoločnosti Slovak Telekom dlhuje 77 eur. Na najbližšej pobočke mu vytlačili zmluvu, kde síce bolo jeho meno, ale adresa, mail, telefónne číslo ani podpis sa nezhodovali. „Podľa zmluvy, ktorá je falošná, som zistil, že dotyčný si objednal robotický vysávač a satelitné služby v hodnote 876 eur," vysvetľoval sťažovateľ Ľuboslav Kunca v relácii Občan za dverami.

Keďže pán Kunca pochopil, že ide o podvod a jeho vysvetlenie spoločnosti Slovak Telekom nestačilo, obrátil sa na políciu. Tam však nepochodil. „Poverený príslušník Policajného zboru po doplnení trestného oznámenia vykonal potrebné úkony v danej veci, zabezpečil listinné podklady a výsluchy dotknutých strán, na základe ktorých rozhodol, že v tomto prípade sa podozrenie z trestného činu podvodu nepotvrdilo," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Sťažovateľ sa nevzdal a postupne kontaktoval Slovenskú obchodnú inšpekciu, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb a Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Ani tie mu však nevedeli pomôcť. Neuspel ani so sťažnosťou na postup polície, pretože prokurátor Okresnej prokuratúry Michalovce ju zamietol s odôvodnením absencie objektívnej stránky trestného činu.

Ešte koncom minulého roka tak pán Kunca dlhoval Telekomu niekoľko stoviek eur. Spoločnosť však nakoniec jeho reklamáciu uznala ako oprávnenú, účtovanie ukončila a vymáhanie stiahla. Detailné vyšetrovanie prípadu z jej strany v spolupráci s doručovacou spoločnosťou preukázalo pochybenie kuriéra doručovacej spoločnosti. Ten pri overení totožnosti akceptoval namiesto originálu občianskeho preukazu iba jeho digitálnu kópiu, ktorú mu podvodník ukázal na displeji mobilného telefónu.

Ako sa však podvodník dostal k údajom občianskeho preukazu sťažovateľa, keď nedošlo k jeho odcudzeniu? „Oznamovateľ v minulosti poskytoval svoje osobné údaje ďalším osobám v súvislosti s prepisom motorových vozidiel," ozrejmila hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová. 

Tento príbeh mal napokon šťastný koniec. Je však výstrahou, aby sme si dávali pozor na osobné údaje. Reportáž pripravila redaktorka Andrea Lučanská.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Reláciu Občan za dverami vysielame každú nedeľu po O 5 minút 12 na Jednotke. Všetky predošlé časti nájdete v archíve na webe rtvs.sk.

(Foto: shutterstock)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia