Úvod Novinky Zaujímavosti
Pri ich dome budujú cestu. Môžu s tým ešte niečo urobiť?
Pri ich dome budujú cestu. Môžu s tým ešte niečo urobiť?

Pri ich dome budujú cestu. Môžu s tým ešte niečo urobiť?

Prípadu Majerčíkovcov sa venoval v Občanovi za dverami redaktor Miroslav Lupták.

Pred osemnástimi rokmi postavili manželia Majerčíkovci rodinný dom v breznianskej časti Pod Hôrkou. Kúpili veľký pozemok a mysleli si, že tu v pokoji prežijú zvyšok života. Pár rokov dozadu sa však dozvedeli, že cez ich záhradu pôjde v osemmetrovej výške obchvat mesta.

Investorom stavby je Slovenská správa ciest. Keďže vytýčená trasa viedla cez pozemok Majerčíkovcov, navrhli im odkúpenie časti záhrady. Cena sa stanovila v zmysle pravidiel a za pozemok dostali pribižne deväť a pol tisíc eur. „Nepýtali sa nás. Proste nám to vyvlastnili. Pri ničom sme neboli. Museli sme so všetkým súhlasiť. Som za to, aby sa budovala infraštruktúra a aby boli cesty, ale nejako nás mali aspoň troška odškodniť," povedal nám sťažovateľ Ľuboš Majerčík.

Pridala sa aj jeho manželka Jarmila Majerčíková. „Každý len hovorí, že v zmysle zákona, v zmysle vyhlášky. Ja nie som právnička, neviem to posúdiť. Chcela som to len úplne normálnym ľudským spôsobom vysvetliť. Nás sa to bytostne dotýka. Teraz sme vyplatili pôžičku a mysleli sme si, že budeme žiť pokojný život. A máme peklo."

„Mesto Brezno vydalo územné rozhodnutie, ktoré podobne ako stavebné konanie malo charakter verejnej vyhlášky. Tieto verejné vyhlášky boli vyvesené na úradnej tabuli a zverejnené na stránke mesta. Ako účastníci územného, resp. stavebného konania v zákonom stanovenej lehote Majerčíkovci mali možnosť uplatniť svoje námietky, čo neurobili," reagovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová.

Po niekoľkých mesiacoch stavebného hluku, ktorý má trvať ešte zhruba dva a pol roka, si Majerčíkovci myslia, že investor mohol postupovať aj ústretovejšie. Môžu s tým ešte niečo urobiť? Pozrite si reportáž.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Reláciu Občan za dverami ponúkame každú nedeľu po 13:00 hod. na Jednotke. Všetky už odvysielané časti sú k dispozícii v online archíve na webe rtvs.sk.

(Foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia