Úvod Novinky Zaujímavosti
Gastrolístky alebo peniaze? Voľba je na zamestnancoch
Gastrolístky alebo peniaze? Voľba je na zamestnancoch

Gastrolístky alebo peniaze? Voľba je na zamestnancoch

Zamestnanci si môžu vybrať medzi gastrolístkami a peniazmi.

Stravovacie poukážky, známe skôr pod označením gastrolístky, boli dlho pevnou súčasťou našich peňaženiek. V marci 2021 vstúpila do platnosti novela, ktorá dáva zamestnancom možnosť vymeniť ich za finančný príspevok. Ten je rovnako ako gastrolístky oslobodený od daní a odvodov. „Zamestnanci si po novom môžu vybrať medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravovanie. Svoju voľbu môžu zmeniť raz za dvanásť mesiacov. Právo výberu sa týka iba tých zamestnancov, ktorým zamestnávateľ nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení," vysvetľuje hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michaela Slivková Kirňaková.

Tí, ktorí doposiaľ platili za obed gastrolístkami, ich teda môžu vymeniť za peniaze. Viacerí si však na to počkajú až do budúceho roku. „Zamestnávateľ, ktorý má zmluvu s dodávateľom stravných lístkov, má preklenovaciu dobu. To znamená, že do 31. decembra nemusí akceptovať požiadavky zamestnancov. Najneskôr 1. januára 2022 má povinnosť akceptovať akúkoľvek požiadavku zamestnanca - či už na finančný príspevok alebo na gastrolístok," hovorí odborník na mzdové a administratívne personálne služby Elanor Slovakia Ivan Zizič.

Z pohľadu Ivana Ziziča má táto zmena plusy i mínusy. „Je to jednoduché zníženie administratívy a forma šetrenia pre zamestnávateľov, pretože nebudú musieť odvádzať provízie. Na druhej strane minimálne v úvodnom období to môže byť pre nich mätúce, pretože zamestnávateľ by mal akceptovať akékoľvek rozhodnutie. Môže sa stať, že sa zamestnanci rôzne rozoskupia do toho, akú formu budú využívať."

Viac v reportáži Dáše Omastovej, ktorú odvysielalo Rádio Slovensko.

Gastrolístky alebo peniaze? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: (shutterstock)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia