Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako na zdravšie stravovanie sa?
Ako na zdravšie stravovanie sa?

Ako na zdravšie stravovanie sa?

Od začiatku korony pribrala takmer tretina svetovej populácie. Máme pre vás pár tipov ako jesť zdravšie a uvedomelejšie!

Počas pandémie sme mnohí začali športovať, skúsili sme nové hobby, či recepty. Dlhší čas doma, znamená však napriek našim snahám nezblázniť sa aj chvíle nudy, samoty či prokrastinácie. A tu nastáva hlavný problém! Zaháňame ich jedlom!

Diéty

Extrémne diéty podľa výživových poradcov i gastroenterológov nikdy nefungujú! Buď sa dostaví jojo efekt, oslabenie imunitného systému alebo sa po skončení diéty dostaneme do "bežného stravovacieho kolobehu". Často si vyberáme rôzne týždňové, krátkodobé očisty tela či nárazové zmeny jedálničkov a čakáme zázraky! Dôležitým faktom ostáva aj to, že nechudneme všetci rovnako. Výživová poradkyňa Ľubomíra Hulínová vysvetľuje: „Dedičná predospozícia, emočné príčiny, stres, nedostatok spánku, hormonálne výkyvy, lieky", to všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú úbytok tukov z nášho tela.

recept

Ako na racionálne chudnutie?

Podľa gastroenterolóģa všetko súvisí hlavne s našim apetítom. Ten sa dá zahnať športom, či cvičením, ale upraviť i účinnou zmenou stravy, ktorá mení baktérie v črevách. „Ak jeme viacej vlákniny, zeleniny, ovocia, obilovín, tak baktérie začnú produkovať látky, ktoré vedia tlmiť chuť na jedlo."

Ako teda zmeniť svoj jedálniček sa dozviete v pár jednoduchých krokoch:

  1. Zrátať koľko rastlinnej potravy sa nachádza v našom jedálničku (navýšiť príjem šošoviče, hrachu, fazule, papriky, uhoriek, paradajok,…)
  2. Znížiť príjem mäsa (červené mäso jesť 1-2x mesačne)
  3. Jesť lokálne, sezónne
  4. Dodržiavať pitný režim
  5. Nakupovať skôr celozrnné pečivo
  6. Pridať do jedálnička zdravé oleje
  7. Požívať menej alkoholu
  8. Nenakupovať polotovary, instatné jedlá
  9. Dopriať si poriadny prísun vápniku (kvalitné syry, či jogurty)
  10. Nabehnúť na zmeny postupne a nie nárazovo

Viac o tejto téme sa dozviete na Rádiu Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia