Úvod Novinky Zaujímavosti
Informačné bubliny môžu spôsobovať uzavretie do záujmových skupín
Informačné bubliny môžu spôsobovať uzavretie do záujmových skupín

Informačné bubliny môžu spôsobovať uzavretie do záujmových skupín

Vypočujte si rozhovor s odborníčkou na umelú inteligenciu.

V súčasnosti sme svedkami mnohých situácii, kedy sa osoba uzavrie do jednej záujmovej skupiny, z ktorej príjma len jednostranné informácie. Tento jav môžeme nazývať pojmom informačné bubliny. Je to intelektuálna izolácia, ktorá môže vzniknúť v momente, keď webstránky použijú algoritmy na selektívne predpokladanie obsahu.

„Všetky algoritmy vychádzajú z histórie prehliadača, vedia veľmi rýchlo fungovať aj s pomerne malými informáciami. Rozdeľujeme ich do dvoch základných častí: 1. Explicitná (Like, zdieľanieobsahu) a 2. Implicitná (Čo sledujeme, koľko času trávime na stránke)," vysvetlila odborníčka na umelú inteligenciu, Mária Bieliková.

Algoritmy sa nezameriavajú výlučne len na to, čo sa mi páči a čo sledujem, ale aj to čo sa mi nepáči, a ktoré weby v rýchlosti opúšťam. Informačné bubliny vytvára naše správanie. Sledovaný obsah si naštuduje algoritmus, ktorý pozná dáta z našich zaužívaných zvykov a naďalej prehlbuje naše presvedčenia. Ak si nedáme pozor, napokon môžeme skončiť uväznení vo vlastných názoroch.

Pre viac informácii o informačných bublinách sa dozviete v priloženej reportáži Rádia FM.

Informačné bubliny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia