Úvod Novinky Zaujímavosti
Lekárka radí, čo dodržať tesne pred očkovaním
Lekárka radí, čo dodržať tesne pred očkovaním

Lekárka radí, čo dodržať tesne pred očkovaním

Slovenská odborníčka sa od začiatku pandémie dobrovoľne venuje covidovým pacientom a otvorene rozpráva aj o vakcinácii.

„Covidovým pacientom sa venujem od začiatku pandémie a vírus sledujem v medzinárodných dostupných zdrojoch. Rada poznám svojho nepriateľa," povedala v programe Dobré ráno, Slovensko lekárka Lenka Bachratá, ktorá sa ako jedna z mála dobrovoľne prihlásila liečiť ľudí s koronavírusom.

Na otázku, či na liečenie covidu existuje nejaký konkrétny návod, lekárka prezradila, že určite pravidlá existujú, no odborníci musia aj improvizovať. „Pri covide nemusí byť ten najväčší problém teplota. Ak netrvá príliš dlho a človeka príliš nevyčerpáva. Oveľa nutnejšie je merať si saturáciu," prezradila lekárka, ktorá chorobu sama prekonala a bojovala s dýchacími problémami.

Zatajovanie informácií vytvára priestor pre konšpirácie, hovorí lekárka

Oxymeter je dnes bežne aj cenovo dostupný. Ako ho však používať v domácom prostredí správne? „Dôležité je, aby mal človek prekrvené a teplé ruky, čo je u ľudí s horúčkami niekedy veľmi ťažké. Podmienkou sú aj nenalakované nechty," zasmiala sa lekárka v rozhlasovom vysielaní. Ako doplnila, saturácia sa meria nechtom hore, najlepšie v málo osvetlenej miestnosti a je dobré to vyskúšať na viacerých prstoch a obidvoch rukách. Čo najvyššie číslo je smerodajné.

Lekárka v rozhovore prezradila viac aj o vakcíne AstraZeneca, o ktorej sa v súvislosti s očkovaním hovorí stále veľmi veľa. Ako Bachratá hovorí, tesne pred očkovaním je dôležitý pitný režim, pokoj, ale aj primeraný pohyb a správne mentálne nastavenie.

„Riziko očkovania existuje, ale je veľmi nízke," hovorí lekárka na margo očkovania ako takého. „Ja som rada, keď sa o tom hovorí, lebo ak sa čokoľvek tají, vytvára to priestor na konšpirácie."

102104070822;hosť DRS;Lenka Bachratá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia