Úvod Novinky Zaujímavosti
Silná zostava: Ako zvládajú tínedžeri pandémiu?
Silná zostava: Ako zvládajú tínedžeri pandémiu?

Silná zostava: Ako zvládajú tínedžeri pandémiu?

Svet mladých sa zúžil do online priestoru, no aj tam však číhajú nástrahy.

Nezažili stužkovú, ani dozvuky. Nerozlúčili sa so spolužiakmi, neoslávili školské úspechy. Už dlhší čas nevideli svojich blízkych ani kamarátov. Ako mladí prežívajú pandemické časy? V Silnej zostave diskutovali psychologička Barbora Kuchárová, sociologička Sylvia Porubänová, novinárka Zuzana Hanusová a stála hostka - komička Simona Salátová.

Aktuálne, vysielanie 22.4..jpg 

Sociologička zhodnotila akuálnu situáciu hneď z úvodu: „Mladým chýba komunikácia a vzájomná interakcia bezohľadu na to, či sú introverti, extroverti." Dodáva, že problém sa ale netýka len mladých a každý z nás postráda kontakt a komunikáciu s okolitým svetom. Pre tínedžerov je však toto obdobie o to ťažšie, že prechádzajú akýmsi procesom socializácie, vývoja a formovaním vlastného ja. Nezažívajú rituálne procesy akými sú stužkové, neformálne lúčenie sa so školou či spolužiakmi a podobne. „Od toho veku 12 až 18 rokov, áno, bolo najdôležitejšie byť v kontakte so svojimi rovesníkmi."

Stála hostka Simona Salátová situáciu odľahčuje, no nemenej zdôrazňuje aktuálny problém medzi mladými. „Chcel by si byť s tým, koho máš naozaj rád, ale namiesto toho musíš byť s rodinou...Ale nie. Neviem si to predstaviť ako vplýva ten čas na sociálnych sieťach na ich život... Tie vzťahy cez sociálne siete sú povrchné."

Aktualne, vysielanie 22.4..jpg

Dospievanie je pre každého tínedžera samé o sebe mimoriadne náročné. Spoznáva svoje telo i myseľ, potrebuje pri sebe kontakt s „rovnocenným“ jedincom, zdieľajú spolu podobné témy, myšlienky či hodnoty. Práve toto je obdobie kedy sa deti najviac vzďaľujú od svojich rodičov. Novinárka Zuzana Hanusová súhlasí so spoludiskutujúcimi: „Je to bežný súčasný vývoj, že idú do proestu proti rodičom a oni chudáci musia byť práve v tomto období zavretí s tými rodičmi doma.“

Podľa sociologičky budú následky pandémie pre mladých ďalekosiahle, no ťažko ich konkrétne predvídať. Hovorí, že o celkovom dopade sa dozvieme zrejme až neskôr zo štúdií. Jedným dychom však dodáva, že zatiaľ, čo staršie ročníky si držia svoje okruhy známych, deti sú v tomto mimoriadne premenlivé a práve preto bude mať koronavírus v tomto smere dlhodobú dohru. „V tom veku 12-18 rokov je ten rok nekonečne dlhý. Vy ste v trinástich rokoch s niekym iným, ako budete povedzme v štrnástich.“

„Rovnako veľmi pravdepodobne strácajú intimitu. Budú to dobiehať mnohí mladí ľudia ešte niekoľko rokov.“  Psychologička Barbora Kuchárová varuje aj pred takýmto scenárom. Hovorí, že mladí sa aj kvôli aktuálnej situácií budú zrejme viac utiekať k psychoterapiám.

Pozrite si celý diel v našom archíve a nezabudnite nás sledovať aj na instagrame, aby vám neušla žiadna zákulisná fotka či informácia.



25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia