Úvod Novinky Zaujímavosti
Hitler si v Petržalke odfúkol: Preliali by sa potoky krvi
Hitler si v Petržalke odfúkol: Preliali by sa potoky krvi

Hitler si v Petržalke odfúkol: Preliali by sa potoky krvi

Bolo rok do vojny, keď si Adolf Hitler prišiel pozrieť svoje nové územie v Petržalke.

„Táto mačka musí preč," povedal údajne hľadiac z brehu Dunaja cez ďalekohľad na Bratislavu.

Výrok vtedajšieho ríšskeho kancelára pri jeho jedinej návšteve Slovenska sa viazal k Štefánikovej soche s českým levom.

Poznámka sa však nevzťahovala na slovenského diplomata, ale na českého leva na pylóne. Ten mu mal pripomenúť nenávidených Čechov.

V septembri roku 1938 totiž začala platiť Mníchovská dohoda, vďaka ktorej získalo Nemecko až 30-tisíc km2 pohraničných území Československa.

Medzi nimi aj Devín a Petržalku, ktorá v tom období ešte nebola súčasťou Bratislavy. Presne 10. októbra po obsadení nemeckými vojskami už ale dostala meno Engerau.

Adolf Hitler sa v Petržalke kochal bunkrami

O pätnásť dní neskôr sa rozhodol nové územie osobne navštíviť Adolf Hitler. O žiadnu oficiálnu návštevu ale nešlo, chcel si len obzrieť petržalské bunkre.

Samé o sebe vzbudzovali rešpekt, čo potvrdil aj ríšsky kancelár. „Preliali by sa potoky krvi," mal povedať Adolf Hitler pri pohľade na mohutné stavby.

bunker_bs8_petrzalka

Tých bolo dokopy 15 a mali chrániť krajinu pred útokmi zo západu. V rokoch 1933 - 1935 ich bolo postavených osem a do roku 1938 pribudlo ďalších sedem. Mníchovská dohoda všetko zmarila a padli tak do rúk nepriateľa.

Nemecký vodca navštívil osobne údajne všetkých 15 stavieb a cestu zakončil na Kopčianskej ulici pri najväčšom z nich. Dobové fotografie dokazujú, jeho prítomnosť v bunkri B-S-8 Hřbitov. Práve pri tejto stavbe mal vysloviť spomínanú vetu o potokoch krvi.

V Petržalke bol aj koncentračný tábor

Napokon ale Adolf Hitler prelial množstvo krvi nevinných ľudí, keď 1. septembra 1939 rozpútal najdesivejší konflikt v dejinách ľudstva.

Druhá svetová vojna si totiž vyžiadala 45 až 60 miliónov mŕtvych. Viac o hrozivej vojne si môžete vypočuť aj v jednej z častí Rádia Slovensko Dejiny.sk.

Aj v nej spomíname na to, že medzi obeťami bolo aj 6 miliónov Židov, ktorí zomreli v koncentračných táboroch. Jeden bol na konci vojny aj v Petržalke. O život tam prišlo dokopy 500 väzňov.

„Stál tu medzi decembrom 1944 a marcom 1945. Špecifický bol tým, že bol rozložený na viacerých miestach - v stodolách, maštaliach, či pivniciach," povedal pre Teraz.sk historik zo Slovenskej akadémie vied Jakub Drábik.

„Pravdepodobne tu bolo viac ako 1700 väzňov, z ktorých približne 500 vojnu neprežilo. Časť je pochovaná na Petržalskom cintoríne."

Adolf Hitler a jeho Tretia ríša napokon padla v Európe 8. mája 1945. Do dejín sa zapísal ako Deň víťazstva nad fašizmom.

RTVS si tento špeciálny dátum uctí bohatým programom, ktorý môžete sledovať na Jednotke i Dvojke počas soboty i nedele.

FOTO: Bunker B-S-8 v Petražlke, ktorý v roku 1938 navštívil Adolf Hitler. TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia