Úvod Novinky Zaujímavosti
Láska očami chémie
Láska očami chémie

Láska očami chémie

Prečo sú nám niektorí ľudia sympatickí a iní nie?  Na túto večnú otázku odpovedal v Rádiu Regina chemik Peter Szolcsányi.

 

Láska nie je v srdci, ale v mozgu

Láska. Jednoduché slovo. Určite patrí medzi tie najfrekventovanejšie a používame ho na vyjadrenie tých najpríjemnejších pocitov a náklonnosti k druhému človeku. Téma lásky je od nepamäti zdrojom inšpirácie pre umelcov. Počúvame zaľúbené piesne, čítame o nej knihy a pozeráme filmy, v ktorých je láska ústrednou témou. Synonymom lásky je srdce. Chemik Peter Szolcsányi , ktorý bol hosťom relácie Hosť Panorámy Radia Regina nás však vyviedol z omylu. „Keď je človek zaľúbený, tak srdce iba zvýši frekvenciu. Nie, srdce nie je ústredným orgánom lásky. Je to mozog. Srdce nám búši preto, lebo sa vyplavujú stresové hormóny ako adrenalín, kortizol..." Ako ďalej docent chémie vysvetlil, všetko, čo prežívame, je v našom mozgu. Dôležité sú vnemy. Ten základný je zrakový. „Je to prvý vnem, ale ten nestačí. Nastupujú sluchové vnemy, vôňa, hmat... Keď sa dotknem toho človeka, objímem ho, či je mi to príjemné alebo nie. Práve komplex týchto vecí spúšťa biochemické kaskády v našom mozgu, ktoré potom generujú emócie, či už sú príjemné alebo nepríjemné" objasnil Peter Szolcsányi.

Rozhovor s chemikom na tému láska Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spúšťačom lásky je dopamín

Lásku vnímame všetkými zmyslami a pocity, ktoré v nás vyvoláva, generuje mozog. Spúšťačom je molekula dopamín. „V mozgu máme tzv. dopamínový odmeňovací systém. Dopamín je molekula, ktorá sa vylučuje pri príjemných aktivitách ako je napríklad šport, dobré jedlo, umelecký zážitok, teda všetko to, čo spôsobuje príjemné pocity. Táto molekula sa zapája do ďalších biochemických kaskád v našom mozgu, a preto je dôležité aj to druhé slovo - odmeňovací. Dopamín nás akoby „nútil" opakovať tieto príjemné aktivity, aby sme si znova navodili pocit eufórie, radosti a šťastia. To je odpoveď na to, prečo chcem byť s tým človekom aj fyzicky" uviedol docent chémie zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Podľa Petra Szolcsányiho, každý z nás má svoju spriaznenú dušu, lásku. Umením je však stretnúť takého človeka, a to je už otázka náhody, či osudu. Taký je život.

Má šancu prežiť láska cez internet?

Veľa ľudí hľadá lásku cez internet. Zaľúbenci si dokážu vymieňať desiatky zamilovaných správ, zvýšia frekvenciu písomnej komunikácie a dokonca nájdu odvahu, aby si aj zavolali. Potom sa po prvý raz uvidia naživo a láska je zrazu preč. Ako je to možné? „ Zostal ešte posledný kúsoček tej mozaiky - chemická kompatibilita , ktorú zistím až pri osobnom stretnutí. Jednoducho, či mi ten človek „vonia", nie parfémom alebo vodou po holení, ale vlastným telesným pachom, ktorý má každý unikátny. A ten mi môže konvenovať, alebo nie" vysvetlil Peter Szolcsányi. Molekuly sú síce dôležité, aby sme sa dokázali zamilovať, ale nezaručia nám lásku na celý život. Láska je totiž komplikovaná a komplexná záležitosť. Ovplyvňujú ju viaceré faktory. A nezabúdajme, že človek sa počas život vyvíja a mení. Nielen fyzicky, ale aj vnútorne.

Rozhovor s chemikom Petrom Szolcsányim si môžete vypočuť v relácii Hosť Panorámy v archíve Rádia Regina.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia