Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako si doma vypestovať huby
Ako si doma vypestovať huby

Ako si doma vypestovať huby

Od jari do jesene majú hubári svoju sezónu. Vedeli ste, že huby si môžete pestovať aj doma? Ako na to, povedal v Rádiu_FM amatérsky mykológ Jonáš Gruska.

  Huby sú všade a nie len na jedenie

Keď sa povie huba, niektorým labužníkom sa v hlave vybavia recepty na ich spracovanie. Áno, jeme ich. Delikatesou sú napríklad vyprážané bedle, či dubáky, ktoré nesmú chýbať vo vianočnej kapustnici. Vedeli ste, že huby sú všade? Môžu byť na našej pokožke, ale aj v podobe kvasiniek v našich črevách . Napríklad liek penicilín sa vyrába z plesne Penicillium alebo prípravok na posilnenie imunity s beta glukánom z hlivy ustricovej. Niektoré huby (kvasinky) sa využívajú pri výrobe pečiva, jogurtov ,syrov, piva a iných produktov.

Ako si pestovať huby doma

Medzi huby, ktorým sa bude dariť u vás doma , patria najmä šampiňóny a hliva ustricová. Stačí si kúpiť naočkovaný substrát a pestovať ich v kvetináči, škatuli a na dreve. Hlivu ustricovú si dokážete vypestovať aj v kávovej usadenine, stačí, ak do nej dáte zvyšky hlivy. Návod, ako na to, poskytol nadšený mykológ Jonáš Gruska. „ Pri pestovaní hlivy ustricovej môžeme použiť aj tzv. kartónovú metódu. Kartón zalejeme vriacou vodou , necháme ho vychladnúť a rozpadne sa. Do týchto plátkov dáme zvyšky hlivy a uzavrieme ich v igelitovom vrecku" opísal amatérsky hubár Gruska. Prvé malé huby by malo byť vidieť po troch týždňoch. Dovtedy by mali byť v tmavej miestnosti pri teplote do 21 stupňov Celzia. Pestovanie húb doma sa považuje za zdravšie. Riziko kontaminácie je minimálne, ako keď si ich kúpime v plastovom obale alebo zoberieme z lesa.

Pestovanie húb doma Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hliva ustricová - elixír mladosti

Ako sme už vyššie uviedli, najideálnejšia na domáce pestovanie je hliva ustricová. Patrí medzi jedlé drevokazné huby z čeľade hlivovité. Má belavú, svetlosivú až hnedú farbu. Jej zafarbenie závisí od podmienok rastu. Hliva ustricová sa v Európe používa aj ako doplnkový liek. Je zdrojom beta glukánov, vitamínov B,C,D. Obsahuje prvky chrómu, medi, jódu, či zinku. Jej najdôležitejšia zložka beta glukán je látka, ktorá zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom. Podporuje imunitu, obnovuje pokožku, používa sa na rast vlasov. Niektoré zdroje uvádzajú hlivu ako prírodné antibiotikum. Využíva sa napríklad pri nádorových ochoreniach, stabilizácii krvného tlaku i cukru v krvi. Hliva ustricová dostala aj prezývku elixír mladosti. Prirovnávajú ju ku špongii, ktorá dodáva telu životnú energiu a vitalitu.

Rubriku Čierna labuť_FM o pestovaní húb doma, si môžete vypočuť v archíve na frekvenciách Rádia_ FM.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia