Úvod Novinky Zaujímavosti
Zdravotné problémy po Covide-19 si doliečite v kúpeľoch
Zdravotné problémy po Covide-19 si doliečite v kúpeľoch

Zdravotné problémy po Covide-19 si doliečite v kúpeľoch

Prekonali ste Covid 19 a stále sa necítite dobre? Máte nárok na kúpele. Viac sa o tejto téme hovorilo v Rádiu Slovensko.

Dýchacie problémy, ťažká únava, bolesti kĺbov, zlý spánok, či depresie. To sú ťažkosti, ktoré často pretrvávajú po prekonaní koronavírusu. Viacerým to bráni napríklad vrátiť sa späť do práce.

Pomoc na doliečenie takýmto pacientom ponúkajú od polovice apríla kúpele. „Nová diagnóza sa volá - stav po prekonaní Covidu 19 s dlhodobým pretrvávaním zdravotných ťažkostí" povedala Jana Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov. 

Ako ďalej v relácii Kontakty Rádia Slovensko dodala, táto diagnóza sa vzťahuje na tých, u ktorých pretrvávajú postcovidové ťažkosti srdcovo cievneho systému, majú respiračné a neurologické problémy, vážne poruchy pohybového aparátu a duševného zdravia.

Kto má nárok a ako postupovať

rozhovor o novinke v kúpeľníctve Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Návrh na kúpeľnú liečbu vám môže predpísať praktický lekár alebo špecialista. Postupuje sa štandardným spôsobom.

„ Ak po prekonaní koronavírusu pretrvávajú zdravotné ťažkosti, treba pacienta dodiagnostikovať a zistiť, ktoré symptómy sú najvážnejšie a podľa toho určiť kúpeľnú indikáciu. Ak napríklad pretrvávajú srdcovo cievne ťažkosti, tak návrh môže okrem všeobecného lekára podať kardiológ alebo internista" uviedol Boris Bánovský, lekársky riaditeľ kúpeľov Piešťany.

Posledné slovo majú revízni lekári zdravotných poisťovní, ktorí posudzujú návrhy a rozhodnú, či máte nárok na kúpele.

Návrh na kúpeľnú liečbu treba predložiť do roka po prekonaní koronavírusu. A hoci ju prepláca poisťovňa, dajte si pozor na termíny.

„Ak pri respiračnej indikácii podáte návrh do 6 mesiacov, je vám kúpeľná liečba plne hradená. Ak je to po tomto termíne, poistenec si financuje stravu a ubytovanie sám" upresnila Jana Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov.

Bližšie informácie o novinke v kúpeľníctve si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia