Úvod Novinky Zaujímavosti
Alergia. Jej vznik u dieťaťa ovplyvní viac  DNA matky ako otca
Alergia. Jej vznik u dieťaťa ovplyvní viac  DNA matky ako otca

Alergia. Jej vznik u dieťaťa ovplyvní viac DNA matky ako otca

Ak tehotná žena fajčí, až desaťnásobne zvyšuje riziko, že jej dieťa dostane astmu. Čo spôsobuje vznik alergií? Môže za to genetika?

Alergia je autoimunitné ochorenie. Signalizuje poruchu imunity, ktorá je hyperaktívna, čiže nadmerne funkčná. Pod jej vznik sa podpisujú tri faktory: genetika, vonkajšie prostredie napríklad ultrafialové žiarenie, či fajčenie a vnútorné prostredie ako je stres, hormonálne zmeny.

„ Toto všetko keď sa spojí, tak sa namieša istý koktail, ktorý môže viesť u konkrétneho človeka k rozvoju alergického ochorenia" vysvetlil alergológ a imunológ Miloš Jeseňák v relácii Hosť Andrey Poláčkovej Rádia Slovensko.

rozhovor s lekárom Milošom Jeseňákom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Matka je pre dieťa rizikovejšia ako otec

Genetika nepustí. To, čo si budúci rodičia nosia vo svojej DNA, môžu preniesť na dieťa. Alergie nie sú výnimkou. Ak sú obidvaja rodičia alergici, podľa lekára Jeseňáka z Univerzitnej nemocnice v Martine , to, že sa ich dieťa stane alergikom, je viac ako pravdepodobné.

„Ak obidvaja rodičia majú ešte aj rovnaký typ alergického ochorenia, napríklad trpia na astmu, tak riziko, že ju dieťa dostane je až 80 %" zhodnotil alergológ Miloš Jeseňák.

Alergia

Ak je jeden z rodičov alergik, matka je z hľadiska vzniku tohto autoimunitného ochorenia u dieťaťa väčším rizikom ako otec. Prečo je to tak?

Dieťa získava od obidvoch rodičov časť rovnakého DNA. Od matky dostáva ešte aj mitochondriálnu DNA, ktorá je v našich bunkách a tam sú ďalšie veci, ktoré súvisia s tým, že matka je rizikovejšia" vysvetlil Miloš Jeseňák.

Ako sme už vyššie uviedli, alergia je autoimunitné ochorenie. Aké sú ďalšie poruchy imunity? Ako ju liečiť a najmä, ako podporovať zdravú imunitu? Aj o tom hovoril lekár Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine. Rozhovor s ním si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

Zdroj foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia