Úvod Novinky Zaujímavosti
Úspešné mamy športovkyne: Zvládajú materstvo aj kariéru
Úspešné mamy športovkyne: Zvládajú materstvo aj kariéru

Úspešné mamy športovkyne: Zvládajú materstvo aj kariéru

Vrcholový šport zostal v ich živote aj po pôrode.

Mnohé ženy športovkyne sa musia okrem svojich rivaliek, množstva zápasov, pretekov a ostro sledovaných športových podujatí popasovať počas svojej kariéry aj s tehotenstvom, pôrodom a materstvom.

K úlohe športovkyne sa tak pridáva aj úloha mamy a šport ide načas bokom. Aj vo svete, aj na Slovensku máme ženy - športovkyne - mamy, ktoré sa k milovanej disciplíne vrátili už aj s ratolesťami a stále v nich dokázali dosiahnuť úspechy.

Svetové tenistky

Bývalá svetová tenisová jednotka a súčasná úspešná americká tenistka Serena Williams sa v roku 2018 stala mamou - porodila dcérku Alexis Olympiu.

V januári tohto roka sa už Serena tešila zo svojho prvého WTA titulu v Aucklande, ktorý vyhrala po návrate z materskej dovolenky.

Ďalšou tenistkou svetového rangu, ktorá sa na kurty vrátila už ako mama, je Belgičanka Kim Clijster. Doma má tri deti - dvoch synov Jacka a Blakea a dcéru Jadu.

Prvé víťazstvá po návrate z materskej dovolenky s dcérou Jadou, ktorá má už 13 rokov, si na svoje konto pripísala už v rokoch 2009 a 2010 na US Open.

Slovenské olympioničky

Zuzana Rehák-Štefečková

Aj medzi slovenskými športovkyňami sa nájdu mamy, ktoré sa svojej kariére venujú aj popri materských povinnostiach.

Jednou z nich je aj olympionička Zuzana Rehák-Štefečeková, športová strelkyňa, súťažiaca v disciplíne trap. Na olympiádu v Tokiu pôjde ako dvojnásobná mama, druhé dieťa porodila v roku 2019.

Martina Gogolová - rýchlostná kanoistka .jpeg Športovej dráhe sa venovala po narodení dieťaťa aj rýchlostná kaniostka Martina Gogolová. Úspešná slovenská reprezentantka prerušila kariéru v roku 2017, keď sa jej narodila dcéra.

Následne sa do kajaku vrátila, no na olympiádu v Tokiu sa nepozrie, nakoľko sa medzičasom stala dvojnásobnou mamou.

Vodnému športu sa však bude venovať, ako uviedla pre portál olympic.sk, ako trénerka. Venuje sa aj projektom na podporu mladých športovcov.

Ako zladiť materské povinnosti s úspešnou športovou kariérou vie aj Anastasia Kuzminová, bývalá reprezentantka SR v biatlone.

Jedna z našich najúspešných športovkýň je od roku 2007 mamou syna Jeliseja a od roku 2015 dcéry Olivie. Aj ako mama zbierala medaily na najprestížnejších podujatiach.

O tom, či je najväčším športovým víťazstvom návrat do vrcholového športu po materskej, porozpráva v najbližšej časti relácie Silná zostava vo štvrtok večer.

Foto: olympic.sk / TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia