Úvod Novinky Zaujímavosti
Unikátna úzkokoľajová železnica k nám láka tisíce turistov
Unikátna úzkokoľajová železnica k nám láka tisíce turistov

Unikátna úzkokoľajová železnica k nám láka tisíce turistov

Vychylovka patrí ku klenotom Slovenska a púta najmä svojou úzkokoľajovou železnicou.

Do Vychylovky príde ročne do sto tisíc návštevníkov z Čiech, Maďarska, Nemecka, Rakúska, či z blízkeho Poľska.

Nachádza sa tu jedna z dvoch funkčných úzkokoľajných železníc v Európe a skanzen ľudovej dediny na Kysuciach.

„Vo Vychylovke majú deti kus histórie a naučia sa veľa o prírode. Dostanú poznatky z národopisu, či z ľudovej architektúry," hovorí učiteľ Mgr. Jozef Zimen zo Základnej školy Lutiše.

Lesník a výborný učiteľ

Cl3.jpg

Vo Vychylovke sa nachádza aj Kysucký detský les. Otcom projektu je lesný pedagóg zo závodu v Čadci Ing. Milan Laš. „O náučnom chodníku som sníval už pred 10 rokmi, ale neboli naň prostriedky."

Projekt však samotnou výstavbou neskončil. Na náučnom chodníku prezentuje interaktívnu tabuľu lesník Ing. Jozef Zatlukal. Projekt kedysi presadil ako riaditeľ odboru EÚ projektov na štátnom podniku Lesy SR.

Náučný chodník je výnimočný, lebo deti počujú zvuky zvierat v lese a vidia ich stopy. Učia sa o kolobehu vody v prírode a o jej ochrane.

Deti prostredníctvom chodníka tiež určujú z obrázkov druhy vtákov a rastlín.

„Nebolo to ťažké, dobre sa učím, takže straku čiernozobú, či sojku škriekavú som určila správne," hovorí žiačka piatej triedy Michaela.

Na konci chodníka dostanú deti medaily. Môžu sa zviezť železničkou. Kedysi ňou zvážali až zo Zakamenného na Orave 110 kilometrov drevo na spracovanie do Krásna nad Kysucou.

Japonský princ s princeznou na Kysuciach

Cl4.jpg

Železnička je svetovým unikátom, lebo je úvraťová. Jazdí po úvrati s dvomi lokomotívami. Raz ťahá z jednej strany jedna, potom z opačnej druhá cik - cak cez výhybky hore kopcom vagóny.

Pri návšteve Slovenska sa ňou previezol aj japonský princ s princeznou. Je pastvou pre oči v nádhernej prírode.

„Mikroprojekt s pomerne malou investíciou necelých 50 tisíc eur má veľký dopad," pokračuje Milan Laš.

Chlapci obľubujú opičiu dráhu. Šplhajú na lanách a pozerajú na les z posedu. Učia sa o histórii, keď cez žľaby kedysi lesníci spúšťali drevo po vode do doliny.

Ako zdôrazňuje autor Milan Laš. „Žiadne encyklopedické memorovania textov. Zážitok učí najlepšie a najdlhšie sa uchová v pamäti."

Foto: RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia