Úvod Novinky Zaujímavosti
Pýcha Galanty: Kaštieľ a park slúži na oddych aj vyučovanie
Pýcha Galanty: Kaštieľ a park slúži na oddych aj vyučovanie

Pýcha Galanty: Kaštieľ a park slúži na oddych aj vyučovanie

Hľadáte tip na výlet? Potrebujete vypnúť hlavu? Navštívte s nami kaštieľ, ktorého história siaha do 16. storočia.

Kaštieľ Esterházyovcov pochádza zo 16. storočia. Opevnený bol pre vpády Turkov. Presile sa Galanťania neubránili. Počas tureckej správy v 17. storočí tu žilo už len päť rodín.

Princezná tu nikdy nebývala

Stretnúť deti v parku kaštieľa je bežné. Malá Klárka neodolala rozprávkovej atmosfére. Pýta sa pani učiteľky:

„A býva tu aj princezná?"

Kaštieľ v Galante vyzerá ako hrad. Má plot podobný cimburiu. Deti zo základnej školy sa rozprávajú o kaštieli. Po vyhnaní Turkov mier priniesol rozmach mesta.

ParkGalanta.jpg

„Nikdy tu žiadna princezná nežila," vysvetlila Klárke pani učiteľka. V detskej fantázii je možné všetko.

Ako by vyzeral celý kaštieľ, ukazuje zrekonštruované severné krídlo neogotického kaštieľa. Pred stáročiami tu bola koniareň. Neskôr tu sídlil Okresný národný výbor, ako hlavný okresný úrad vyše 90 tisícového galantského okresu. Bol tu aj Domov detí.

Stromy si zaslúžia objatie

Kaštieľ Esterházyovcov má Galanta v mestskom erbe oprávnene. Postupne ho rekonštruujú. Desaťročia to bol raj len pre túlavé mačky a netopiere.

V parku vytvorili náučný chodník. Pred každým stromom je popis, odkiaľ pochádza. Deti spontánne stromy objímajú, hladkajú ich. Malý Ferko sa jedného pýtal:

„Ako dlho tu už stojíš?"

V areáli stretnete deti z bližšieho, či vzdialenejšieho okolia. Učiteľ Ján Dikan zo školy z Dvorov nad Žitavou Ferkovi o mohutnom strome sofore japonskej povedal:

„Pôvodom je zo strednej Číny a z Japonska, ale ako je strom starý, určujú vedci nazývaní dendrológovia špeciálnou metódou, takže my to nezistíme."

PlotKastielGalanta.jpg

Plot zviditeľňuje

Novogotický kaštieľ je od 23. apríla 1963 zapísaný medzi Národné kultúrne pamiatky. Postavený bol v druhej polovici 16. storočia s prevládajúcim renesančným slohom. Nové oplotenie je replikou starého. Má zachované prvky podobné tým, aké sú na vežiach kaštieľa, vysvetľuje Ing. Tomáš Bergendi z mesta.

V parku došlo ku kompletnej revitalizácie zelene. Urobili sa chodníky, osadili lavičky a areál má nové oplotenie. Po dohode s Pamiatkovým úradom osadili vzdušné kovové tyče, vďaka čomu sa zviditeľňuje kaštieľ ako dominanta mesta.

Nezvyčajnosť sa páči

Na nádvorí a v budove obnoveného severného krídla sa konajú galantské trhy, koncerty a výstavy. Vystavovali aj najväčšiu zbierku zápalkových škatuliek v SR od zberateľa Mareka Guspana. Verejnosť prekvapila aj výstava nadrozmerných obrazov.

Deti sa tu učili pri expozícii vojenskej techniky o hrôzach 2. svetovej vojny. Vzácne zbierky poskytli súkromní zberatelia z klubov vojenskej histórie Zolium a Mor ho!

Zrekonštruované severné krídlo slúži ako reprezentačný priestor mesta, či na oslavy životných jubileí občanov. Konajú sa tu regionálne ochutnávky vín vinárov z okolia, stavanie májov a zimné Mikulášske oslavy:

Najdôležitejšia lokalita mesta

PeterKolek.jpg

„Celý kultúrny život Galanty šiel do historických priestorov. Na nádvorí sa koná otvárací koncert kultúrneho leta. Kaštieľ je najdôležitejšou lokalitou kultúry," hovorí riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Galante Mgr. Peter Kolek.

Do parku chodia žiaci zo škôl študovať nielen históriu a stromy, ale aj zvieratá ako veveričky, ďatle, havrany, či sovy. V parku zaviedli bezplatnú wi-fi. Na lavičkách mladí surfujú po internete. Sídli tu aj Základná umelecká škola Jozefa Haydna.

Opravou historického severného krídla sa kaštieľ stal prirodzeným centrom Galanty. Vyšli v ústrety mamičkám, keď v parku vytvorili detské ihrisko. Historický komplex slúži na poučenie, ale aj na zábavu.


Foto: RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia