Úvod Novinky Zaujímavosti
Kardiologickí pacienti, takto zvládnete horúce letné dni
Kardiologickí pacienti, takto zvládnete horúce letné dni

Kardiologickí pacienti, takto zvládnete horúce letné dni

Držte sa týchto rád, pomôcť so srdcom môže aj hydrokinezioterapia.

Horúce dni s ortuťou šplhajúcou sa až k tropickým hodnotám vedia potrápiť aj zdravých ľudí. Zvýšené nároky na organizmus však výraznejšie pociťujú kardiologickí pacienti.

Keďže patria k rizikovým skupinám (podobne ako ľudia trpiaci cukrovkou), mali by prísne dbať na dodržiavania zásad počas leta.

Letné desatoro pre kardiakov

MUDr. Adriana Šimková, PhD., ktorá bola hostkou pondelkového Dámskeho klubu, je internistkou a všeobecnou lekárkou pre dospelých. Pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami odporúča držať sa týchto zásad:

  1. Vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu, nechodiť na slnko medzi 11.00 až 15.00 hod (ak je možné, nechoďte v tom čase ani k lekárovi na vyšetrenie)
  2. Dbajte na pitný režim - vhodné sú minerálne vody, ktorými doplníte sodík a draslík. Tie odchádzajú z tela potením a sú dôležité aj pre srdce
  3. Zdržiavajte sa v tieni
  4. Nezabudnite na pokrývku hlavy
  5. Pozor na teplotné rozdiely (rozdiel medzi teplotou v klimatizovanej miestnosti a vonkajšou by nemal byť väčší ako 5 - 7 stupňov Celzia)
  6. Doprajte si ľahkú stravu, ktorá organizmus ešte viac nezaťaží
  7. Pred dovolenkou si skontrolujte zásoby liekov na srdce, majte v lekárničke aj pohotovostné lieky (mimo tých, ktoré beriete, pre prípad vybehnutia veľmi vysokého tlaku), horčík a ďalšie potrebné lieky (proti hnačke)
  8. Pacienti s diabetesom, majte vždy cukor pri sebe
  9. Pravidelne sa hýbte - stačí aj 30 minút denne ľahkej chôdze
  10. Vyhýbajte sa stresovým situáciám - stresom môže byť aj nervozita pred dovolenkou, tráviace ťažkosti po veľkou obede, nedostatok tekutín

Dámsky klub.png

Viac informácií od MUDr. Šimkovej nájdete v archíve relácie Dámsky klub, ktorá sa vysiela každý deň na Jednotke o 12.20 hod.

Vodná terapia

Kardiologickým pacientom vie pomôcť aj hydrokinezioterapia - pohybová liečba vo vode. Cvičenie vo vode pritom zlepšuje poruchy motoriky, zmierňuje bolesť a pomáha pri regenerácii.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vhodné je aj pre pacientov po prekonaní akútneho infarktu myokardu, s ischemickou chorobou srdca či hypertonickým pacientom. Vedeným pohybom vo vode sa zlepšuje cirkulácia krvi v obehu a pacienti okrem svalov precvičujú aj cievnu gymnastiku.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia