Úvod Novinky Zaujímavosti
Od psychopatov treba utekať
Od psychopatov treba utekať

Od psychopatov treba utekať

Slovo psychopat sa pomaly stáva bežnou súčasťou nášho slovníka. Označujeme ním takmer každého, kto nám nie je po chuti. Viete kto je psychopat?

Psychopat a sociopat. Tieto slová sa v poslednej dobe často skloňujú. Priraďujeme ich k ľuďom, ktorých správanie je pre nás nepochopiteľné. Jednoducho, vymyká sa štandardu. V odborných kruhoch sa pojem psychopat nepoužíva. Psychiatri a psychológovia hovoria o povahovej poruche osobnosti. Je to duševné ochorenie, ktoré sa prejavuje charakterovými odchýlkami od normy. Povaha takého človeka negatívne ovplyvňuje nielen jeho život, ale aj iných.

rozhovor s terapeutkou Švrčkovou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Takíto ľudia sa prejavujú buď vo veľmi zosilnených emóciách, alebo majú emócie extrémne zamrznuté. City nemajú v bežnej norme, na aké sme zvyknutí" povedala pre Rádio_FM terapeutka Bronislava Švrčková. „Rozlišujeme napríklad hysteriónsku poruchu alebo narcistickú. Pri tej prvej sa osobnosť vyznačuje teatrálnymi a hereckými prejavmi. Takíto ľudia veľmi dramatizujú, vzťahujú na seba pozornosť. Narcisti majú tvrdé, až parazitické správanie" dodala terapeutka.

Psychopat a sociopat

Niekedy takýchto ľudí označujeme pojmom psychopat alebo sociopat . Aký je medzi nimi rozdiel? Odpoveď je v pôvode. Psychopatia je ochorenie, ktoré má svoj zdroj v genetike a spôsobujú ho biologické, dedičné zmeny.

Sociopatické rysy získava človek počas života a to pod vplyvom prostredia alebo výchovou. Podpisujú sa pod to rôzne traumy alebo náhle životné zmeny, ako napríklad závratná kariéra, prílev veľa peňazí, či strata blízkej osoby. Takýto človek je chladný a vypočítavý. Chýba mu empatia a má vysoké ego. Správa sa podráždene, impulzívne i agresívne. Pozor, je to skvelý manipulátor. A čo je na tom najhoršie?

Hádka

„Tento človek nemá výčitky svedomia. Nefunguje v tom móde, že keď niekomu niečo urobím, tak je mi to ľúto alebo sa trápim" vysvetlila Bronislava Švrčková. Druhým dychom dodala, že tí, ktorí dokážu mať pod kontrolou tieto negatíva a pracovať s nimi, môžu byť vo svojej profesii prospešní. 

„Títo ľudia dokážu mať absolútne chladnú hlavu aj v situácii, kde by sme sa my ostatní pravdepodobne rúcali. Aj s touto danosťou viete urobiť veľké veci, ale musíte mať veľmi silnú sebareflexiu, nadhľad a ustrážiť sa" uzavrela terapeutka.

Ignorujte alebo utekajte od týchto ľudí

Podľa odborníčky, môže sa stať, že človek so sociopatickou poruchou sa vykľuje aj z vášho blízkeho priateľa. Mohol to dlho a dobre skrývať. Ako reagovať pri kontakte s týmito ľuďmi?

„Od týchto ľudí treba utekať. Keď ste v situácii, od koho nemôžete utiecť, odporúčam si nájsť psychoterapeuta alebo človeka, ktorý má skúsenosť s takýmto typom osobnosti. Samozrejme, ideálne by bolo, keby sme si vedeli poradiť sami. Lenže tento typ človeka nás dokáže tak pomotať, že veľakrát to vychádza tak, že máme pocit, že je to naša vina. A stále hľadáme tú chybu v sebe dlhé roky a niekedy to prerastá až do nášho zdravia, do našej psychosomatiky. Je veľmi ťažké sa tomu vzoprieť a zistiť, čo sa mi deje. Určite sa to dá, ale keď máte pomoc, je to jednoduchšie" poradila Bronislava Švrčková.

V akých profesiách môžete nájsť ľudí so sociopatickými rysmi? Aj o tom hovorila terapeutka Bronislava Švrčková. Rozhovor s ňou si môžete vypočuť v archíve Rádia_FM.

Foto zdroj: SHUTTERSTOCK


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia