Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako čítať obaly zmrzlín: Záujímať by ste sa mali aj o nášľah
Ako čítať obaly zmrzlín: Záujímať by ste sa mali aj o nášľah

Ako čítať obaly zmrzlín: Záujímať by ste sa mali aj o nášľah

Ktoré ďalšie informácie na obaloch mrazených pochúťok sú pre spotrebiteľov kľúčové?

Letné dni sú ako stvorené na mrazené, sladké osvieženie v podobe zmrzlín a nanukov. Ideálne sú tie do ruky, ktoré si vieme kúpiť priamo od zmrzlinára a zjesť ich takpovediac „za pochodu".

Obľúbené sú však stále aj balené mrazené pochúťky, ktoré spríjemnia chvíle doma pred televízorom. Pri ich výbere by mali spotrebitelia zbystriť pozornosť a zaostriť zrak na informácie na obale. Tie im totiž dokážu prezradiť množstvo užitočných vecí.

Smotana, mlieko aj voda

Údaj, ktorý vám veľa napovie, je podiel mliečneho tuku. Podľa jeho objemu sa rozdeľujú zmrzliny a nanuky na smotanové, mliečne a rastlinné. Smotanové majú pritom jeho objem najvyšší, sú krémovejšie a aj chutnejšie.

Súčasný trend zdravej stravy aj rôznych intolerancií nahráva aj bezlaktózovým, rastlinným a vegánskym zmrzlinám a nanukom.

Základná zložka mrazenej pochúťky je vždy uvedená ako prvá (ak máte chuť na skutočnú smotanovú zmrzlinu, hľadajte takú, kde je smotana ako číslo jeden).

Medzi kľúčovými zložkami sa môže v prípade mliečnych zmrzlín objaviť aj jogurt či tvaroh.

Ak sa však na prvom mieste v zozname ingrediencií na obale zmrzlín nachádza napríklad voda či cukor, takéto produkty radšej nekupujte.

ice-3611698_1920.jpg

Kakao a čokoláda

Aj podiel kakaa v zmrzline je zaujímavým údajom, podľa jeho množstva si totiž kúpite buď zmrzlinu kakaovú alebo čokoládovú.

Ak chcete mať istotu, že si pochutíte na čokoládovej zmrzline, obsah kakaa musí byť tri a viac percent z celkovej hmotnosti. Kakaová zmrzlina má podiel kakaa na úrovni 1,5 % z celkovej hmotnosti.

Viac ovocia, viac chutí

Na obaloch zmrzlín a najmä nanukov sa oplatí sledovať podiel ovocnej zložky. Najkvalitnejšími sú sorbety, v ktorých je minimálne 25% ovocnej zložky (v prípade citrusov postačí 15%).

Pod definíciu ovocnej zmrzliny spadajú tie, ktoré majú podiel ovocnej zložky na úrovni 15% (v prípade citrusov 10%).

Voda ako hlavná zložka sa toleruje len v prípade kategórie vodovej zmrzliny, v ktorej zložení je iba ovocná aróma. Viac ako osvieženie zvnútra od vodovej zmrzliny nečakajte.

O tom, ako čítať obaly zmrzlín, sa dozviete v relácii Dámsky klub, ktorú si môžete pozrieť z archívu.

Kľúčový aj nášľah

To, či bude zmrzlina tuhšia, hustejšia, nadýchanejšia, ale aj to, či sa bude rýchlejšie topiť - toto má na svedomí nášľah. Údaj, ktorý napovie, koľko vzduchu do zmrzliny nahnal jej výrobca.

Taliani vyrábajú zmrzliny hustejšie, Američania zase nadýchanejšie. Nadýchanejšia zmrzlina s väčším nášľahom je síce krémovejšia, avšak rýchlejšie sa topí a je ľahšia nielen na jazyku, ale aj na váhe.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia