Úvod Novinky Zaujímavosti
Aj po prekonaní Covidu 19 darujte krv. Je to dokonca žiadúce
Aj po prekonaní Covidu 19 darujte krv. Je to dokonca žiadúce

Aj po prekonaní Covidu 19 darujte krv. Je to dokonca žiadúce

Jediný odber krvi dokáže zachrániť až tri ľudské životy. Darovať krv môžu aj tí, ktorí prekonali koronavírus alebo sú proti nemu zaočkovaní.

Darovať krv môže každý zdravý človek od 18 do 60 rokov. Muži smú odovzdávať túto tekutinu života maximálne štyrikrát a ženy trikrát ročne.

Koronavírus poznačil aj transfúzne centrá. Počas pandémie sa počet darcov výrazne znížil, v súčasnosti sa však situácia zlepšila. Obavy, že by sa vírus prenášal krvou, nie sú na mieste.

rozhovor s N. Chovancovou o darovaní krvi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„ Koronavírus je respiračný vírus a aj Covid 19 je respiračné ochorenie. Obdobie, kedy by sa ten vírus mohol nachádzať v krvi je veľmi krátke. V princípe sa dá povedať, že nebolo dokázané, že by sa koronavírus prenášal transfúziou.

Zároveň, dodržiavame všetky bezpečnostné opatrenia, takže pacient, ktorý by mal príznaky alebo bol chorý, by sa na odber nedostal" povedala Nataša Chovancová, medicínska riaditeľka Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky v Dobrom ráne Rádia Slovensko.

Všetci zdraví môžu darovať krv

Darovať krv môžu všetci zdraví ľudia.Týka sa to aj tých, ktorí prekonali ochorenie Covid 19. Takíto darcovia sú v niektorých prípadoch dokonca žiadúci. Po prekonaní vírusu majú totiž v tele protilátky.

„Darcovia, ktorí prekonali ochorenie Covid 19 sú imúnni, majú vysoké množstvo protilátok a takáto odobratá plazma sa dá použiť na vybrané diagnózy u pacientov, ktorí majú zlú imunitu, nízke protilátky a ťažký priebeh" vysvetlila Nataša Chovancová.

Ako ďalej dodala, „ darovať krv po prekonaní ochorenia Covidu 19 sa môže po 28 dňoch po všetkých príznakoch, po ukončení liečby alebo po 14 dňoch, ak je na 14 deň PCR alebo antigénový test negatívny."

Snímka z Valentínskej kvapky krvi_TASR.jpg

Ako postupovať v prípade, ak sa rozhodnete ísť na očkovanie? Podľa odborníčky, ktorá bola hosťom v Rádiu Slovensko, ak darujete krv, môžete ísť na očkovanie po 24 hodinách.

Bez obmedzení smú odovzdať túto zlatú tekutinu aj tí, ktorí sú zaočkovaní. Na pamäti treba mať len termín vakcinácie.

„Ak je darca zaočkovaný vakcínami Pfizer alebo Moderna môže darovať krv po 14 dňoch od podania očkovacej dávky. V prípade vakcín AstraZeneca alebo Sputnik V je to po 28 dňoch od očkovania" ozrejmila medicínska riaditeľka z Národnej transfúznej služby SR .

Karanténou prechádzajú aj odbery. Prečo je to tak? A vedeli ste, že darovať krv môžu aj ľudia s vysokým tlakom a po odbere sa im tlak zlepší?

Aj o tom hovorila medicínska riaditeľka Nataša Chovancová z Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky. Rozhovor s ňou si vypočujte v archíve Rádia Slovensko.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia