Úvod Novinky Zaujímavosti
Zvažujete hypotéku? Od júla sa mení zásadná vec
Zvažujete hypotéku? Od júla sa mení zásadná vec

Zvažujete hypotéku? Od júla sa mení zásadná vec

Hypotéky sa postupne stávajú nedostupnejšie. Ceny nehnuteľností stúpajú.

Rádio Slovensko vo svojich pravidelných rubrikách prináša informácie, ktoré pomáhajú poslucháčom v ich bežnom živote. Najmä mladí ľudia zvažujú prvé bývanie a potrebnú hypotéku.

102106180913;gersi;svetcinanciizivotneminimum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na krku bez bremena

Tomášovi Geršimu odpovedal odborník na financie Marián Búlik:

„Keď žiadate o hypotéku, musíte spĺňať niektoré kritériá, ktoré stanovuje Národná banka Slovenska. Okrem iného sa NBS snaží, aby si ľudia na krk neuviazali príliš veľké bremeno."

Ide o to, aby splátka úveru bola primeraná finančným pomerom žiadateľa. Pri žiadosti o hypotéku musí z čistého príjmu zostať po nutných výdavkoch a splátke úveru rezerva aspoň 40 percent príjmu.

Životné minimum sa zvýšilo

Nutné výdavky sa počítajú zo životného minima a to každého člena rodiny. Od 1. júla 2021 sa životné minimum mierne zvýši.

„Preto bude každý žiadateľ potrebovať o niečo vyšší príjem, aby mu vychádzala potrebná 40 percentná rezerva. Môžeme povedať, že nejde o razantné sprísnenie hypoték," zdôrazňuje finančný poradca Marián Búlik.

RadNovostavieb.jpg

Ak žiadateľ o hypotéku nemá dostatočný príjem, so žiadosťou o hypotéku môžete počkať po 13. plate alebo jednorázových odmenách. Živnostníkom Marián Búlik radí aby „v daňovom priznaní využili 60 percentné paušálne výdavky."

Splatnosť až do dôchodku

Niektoré banky tak akceptujú vyšší príjem.

Ďalšou možnosťou je vybrať si hypotéku s čo najdlhšou splatnosťou. Netreba sa báť ani toho, že by ste hypotéku splácali na dôchodku.

Marián Búlik zdôrazňuje:

„Ak si totiž necháte navrhnúť finančný plán s pravidelným investovaním do fondov, vytvoríte si za dlhé obdobie do dôchodku dostatočnú rezervu. Ak napríklad porastú úroky, budete môcť v budúcnosti kedykoľvek hypotéku predčasne splatiť."

Dnes žiadne mimoriadne platby

Kým má hypotéka rekordne nízke úroky, aké sú dnes, určite nie sú vhodné mimoriadne splátky. Radšej voľné peniaze vložiť do investovania, kde dlhodobo môžu zarobiť 5 - 7 aj viac percent ročne.

Novostavba.JPG

Mladí ľudia zatiaľ bez partnera si pre nízky príjem môžu do úveru zobrať aj ďalšieho ručiteľa. Typický príklad je, keď pri úvere ručí niektorý z rodičov.

Dve sú výhodnejšie než jedna

Marián Búlik si myslí, že problémom býva rodičov vyšší vek:

„Ak má napríklad 60 rokov, splatnosť úveru by musela byť len desať ročná. Keďže väčšina bánk požaduje splatnosť úveru do 70 rokov ručiteľa. V tomto prípade vieme poradiť zriedkavo využívané riešenie. Spočíva v použití dvoch hypoték."

Obe hypotéky budú zaručené kupovanou nehnuteľnosťou. Prvú hypotéku si zoberie klient v maximálne možnej výške bez ručiteľa. Preto môže úver mať až 30 ročnú splatnosť a teda nízku splátku.

Až do druhého úveru vstúpi rodič ako ručiteľ. Hoci tento úver bude musieť mať krátku splatnosť, napríklad 10 rokov, ale pri jeho nízkej sume to nevadí. Splátka bude opäť prijateľne nízka.


Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia