Úvod Novinky Zaujímavosti
Podporte domáci cestovný ruch. Dovolenka na Slovensku sa oplatí
Podporte domáci cestovný ruch. Dovolenka na Slovensku sa oplatí

Podporte domáci cestovný ruch. Dovolenka na Slovensku sa oplatí

Dovolenkovať na Slovensku alebo pri mori? My vám s rozhodnutím pomôžeme.

Chceli by ste ísť na dovolenku, ale neviete sa v aktuálnej situácii rozhodnúť, či vycestovať do zahraničia k moru alebo ostať na Slovensku? Obidve dve možností majú svoje výhody i nevýhody. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Dovolenka na Slovensku

Prvou výhodou je rozmanitosť. Slovensko sa má jednoznačne čím pochváliť. Krásne hory, kultúrne pamiatky, mnohé z nich zaradené aj do zoznamu UNESCO, národné parky, aquaparky, prírodné nádrže a bohatá história.

Od západu po východ, či od severu po juh je veľmi veľa možností, kam vycestovať v rámci Slovenska.

Potrebujete tipy? Pozrite si naše relácie venované cestovaniu naprieč Slovenskom a určite si vyberiete. S úsmevom po Slovensku, Televíkend či Slovensko v obrazoch. Všetky časti nájdete v našom archíve.

Druhou výhodou sú priaznivé ceny. Slovensko patrí medzi najlacnejšie krajiny Európskej únie a vaša peňaženka to pocíti menej ako na dovolenke vo Francúzsku či Španielsku.

Ďalšou výhodou je možno banalita, ale mnohých privádza v zahraničí k stresovým situáciám. Jazyk, ktorým hovoríte. Doma vám nehrozí, že by ste si nevedeli niečo objednať, poprípade zreklamovať.

Aktuálne za poslednú výhodu môžeme považovať pomerne bezpečné prostredie kvôli pandemickej situácii.

Koronavírus je u nás momentálne na ústupe a po dovolenke sa nemusíte báť, že by ste napríklad museli na dva týždne nastúpiť do štátnej karantény.

Dovolenka pri mori

Makarská.jpg

Žblnkot mora, tropické počasie či bez starostlivosť pri all inclusive pobyte. Dovolenka pri mori stále láka veľké množstvo Slovákov a my chápeme prečo.

Spoznanie novej kultúry, zmena prostredia či len odísť preč od bežných problémov, ktorým dennodenne čelíme doma. Pár inšpirácií na zahraničnú dovolenku môžete načerpať aj v relácii Svet v obrazoch.

Je dôležité si ale uvedomiť, že pri dovolenke v zahraničí bude cena vyššia. Odradiť nás môže aj vzdialenosť a spravidla nutnosť leteckej dopravy.

Určitou nevýhodou môžu byť aj zdravotné problémy, ktorým ak budete čeliť, tak ich riešenie bude komplikovanejšie.

Aktuálnym problémom dovolenky v zahraničí môžu byť koronové opatrenia. Každý štát vyžaduje pri vstupe rôzne podmienky, či už negatívne antigénové alebo PCR testy alebo byť zaočkovaný.

Pred cestou do zahraničia je preto potrebné si vždy pozrieť aktuálne podmienky, ktoré daný štát vyžaduje.

Starosťou môže byť aj cesta domov, kedy musíte v lepšom prípade ostať v domácej karanténe, v tom horšom, o čom sa momentálne uvažuje, nástupiť aj do povinnej štátnej karanténny.

Konečné rozhodnutie ostane vždy na vás. Náš tip je ale stráviť dovolenku na Slovensku, ktoré nám má čo ponúknuť.Okrem krásnych miest sa môžeme pýšiť aj nádhernou prírodou či horami.

Netreba však zabúdať aj na správanie na miestach, ktoré patria divokej zvery i vhodnú turistickú výbavu.

Pozitívnou externalitou dovolenky doma je aj podpora domáceho cestovného ruchu, ktorý po dvoch vlnách pandémie utrpel už dosť. Letná dovolenka na Slovensku nakoniec nie je až tak zlý nápad, čo poviete?


Zdroj foto: Shutterstock
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia