Úvod Novinky Zaujímavosti
Hlasná hudba do hôr nepatrí, plašičky áno
Hlasná hudba do hôr nepatrí, plašičky áno

Hlasná hudba do hôr nepatrí, plašičky áno

Čo by mal obsahovať turistický výstroj, aby bol pobyt v horách bezpečný?

Skôr, ako sa vydáte na túru mimo civilizácie, zvážte svoje fyzické a technické možnosti, ktoré máte. Podľa nich si vyberte náročnosť trasy a primeraný obsah turistického batohu.

Ako uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga v relácii Dámsky klub, dôležitá je najmä obuv. Tá by mala byť pevná s vibramovou podrážkou, ktorá nepremokne, no zároveň sa ňou dá zdolať aj snehové polia.

Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga bol hosťom Dámskeho klubu.jpg

Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga, zdroj: Dámsky klub

Oblečenie by malo byť funkčné, ktoré dobre odsáva pot. Zároveň by ste si mali vziať niekoľko vrstiev odevu, ktoré viete podľa počasia pridávať alebo odoberať.

Stálou súčasťou turistickej výbavy by mala byť pláštenka či bunda s vodotesným profilom. Dôležitá je aj termofólia, v prípade prudkého ochladenia v horách nesmie chýbať v lekárničke, ktorú takisto majte pri sebe počas túry.

Nemenej podstatným je aj jedlo, najmä rýchle cukry, ktoré počas turistiky doplnia energiu. Alfou a omegou je pravidelný a poctivý pitný režim - pri dvoj až trojhodinovej túre radí šéf horských záchranárov mať so sebou minimálne jeden a pol litra nesladenej vody či minerálky.

Svetlo, mobil, poistenie

Pre prípad dlhšieho pobytu v horách si zbaľte aj čelovú lampu a nezabudnite na plne nabitý mobil. Jeho súčasťou môže byť aj aplikácia na plašenie medveďov (plašička), ktorá vydáva zvuk odplašujúci práve týchto obyvateľov lesa. Na medvede platia aj zvončeky, spiežovce, rolničky, aj bežná vrava medzi turistami.

Na mieste je aj vysokohorské poistenie, cenník pri úrazoch v horskom teréne sa môže hýbať od 300 - 400 eur až do 10 - 20 tisíc eur.

Pamätať by sme mali na to, že do hôr nepatrí hlučná hudba, odpadky a nezodpovedné správanie.

Defibrilátor

Za posledné tri roky sa Horskej záchrannej službe podarilo zabezpečiť prenosný defibrilátor do každej vysokohorskej chaty.

Predstavuje prvú pomoc, ktorú vedia v prípade kolapsu poskytnúť postihnutému práve najbližší. Ako dodáva riaditeľ horských záchranárov Jozef Janiga, jeho použitie je veľmi jednoduché, stačí sa riadiť pokynmi na škatuli, ostatné spraví defibrilátor sám.

Celú reláciu Dámsky klub, v ktorej bol hosťom riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga, si môžete pozrieť zadarmo a bez reklám v online archíve.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia