Úvod Novinky Zaujímavosti
Sú deepfake videá novou hrozbou v oblasti šírenia hoaxov?
Sú deepfake videá novou hrozbou v oblasti šírenia hoaxov?

Sú deepfake videá novou hrozbou v oblasti šírenia hoaxov?

Deepfake videá môžu byť zábavne, ale existuje aj reálna hrozba ovplyvňovania verejnej mienky.

Moderné technológie dokážu v dnešnej dobe naozaj veľa, no predovšetkým oklamať už aj naše vlastné oko. Pojem deepfake sa v poslednej dobe dostáva do popredia čoraz viac a to vo viacerých odvetviach.

Mnoho filmov využíva technológie, ktoré vypomôžu digitálne napodobniť zosnulého herca. Vo viacerých videohrách vidíme veľmi realistické tváre známych športovcov a tiež sa dokážeme pobaviť prostredníctvom viacerých mobilných aplikácii. Aký je pôvod tohto neprebádaného fenoménu?

Deepfakes Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pôvod a funkcia

„Deepfake videá vznikli približne v roku 2017 a to obzvlášť v pornografickom priemysle, kde boli známe tváre herečiek zasadené do videí, ktoré vyzerali veľmi realisticky. Tento softvér potrebuje veľké množstvo audiovizuálneho obsahu, na základe ktorého rozpozná mimiku človeka, tieto informácie následne využije vo videu, ktorého výsledok môže pôsobiť veľmi realisticky," vysvetlila Nikola Vlčková.

„Tento druh videí sa veľmi posunul a už aj bežný užívateľ dokáže vytvoriť takéto video, stačí si len stiahnuť šikovnú aplikáciu. Určite nie je potrebný žiaden titul z informatiky," dodala Nikola.

Zábava, alebo hrozba?

„Táto forma dokáže byť veľmi nebezpečná, môže vyvolať viaceré škandály a tiež poškodiť dobré meno viacerých osôb, obzvlášť tých vplyvných alebo známych. Informácie sa dnes šíria veľmi rýchlo, keď dôjde k vysvetleniu, deepfakeový obsah môže už obletieť skutočne každého," zhrnula.

Ako ich vedieť rozpoznať a nenaletieť im?

„Obrana je vždy možná edukáciou v sektore mediálnej gramotnosti, zdieľanie s rozumom či overovanie si obsahu. Je potrebné sústrediť sa odkiaľ video prišlo, treba googliť či je ich viacej a či sa aktér niekedy takto správal," dodala na záver Nikola Vlčková z občianskeho združenia, Zvoľ si info.

Bezhlavé zdieľanie je v dnešnej dobe veľmi nebezpečné, nemôžme veriť všetkému šokujúcemu, čo vidíme na internete. Deepfake videá môžu mať obrovský potenciál, ale je potrebné podchytiť ich reálne hrozby.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia