Úvod Novinky Zaujímavosti
Voda, tlak aj ryby - alergiu môžete mať aj na tieto podnety
Voda, tlak aj ryby - alergiu môžete mať aj na tieto podnety

Voda, tlak aj ryby - alergiu môžete mať aj na tieto podnety

Dnes je Svetový deň alergií, ktoré sa prejavujú mnohými spôsobmi.

Najčastejšou alergiou je senná nádcha. Postihuje dýchacie cesty a prejavuje sa kýchaním či dráždením očí.

102107080913;Hulinova;netradicnealergie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Existujú aj iné druhy, ktoré sa o slovo prihlásia napríklad žihľavkou, čiže začervenanými pupencami. Imunoalergologička MUDr. Jaroslava Orosová hovorí:

„Medzi zaujímavé patrí napríklad aquagénna žihľavka, čiže u ľudí pri kontakte s vodou, ktorí mávajú takúto reakciu. Poznáme tlakovú žihľavku, kedy pacienti trpia tým, že v mieste opakovaného tlaku im vznikajú pupence. Napríklad na miestach, kde máme gumičku od ponožky, alebo opasok, či hodinky."

Slnko a chlad ju privolajú tiež

Existuje celý rad alergií. Možno ste počuli o solárnej žihľavke po prvom kontakte s jarným slnkom alebo opačná alergia na chlad. Má ju aj pacientka Natália:

„Keď nastane zima a chladnejšie počasie, tak mi očervenejú hánky. Keď si nedám rukavice, sa mi to dosť prejaví a popuká mi koža."

alergie-koza-TASR

Kontaktné alergie sa prejavujú zasa suchými šupinatými miestami na koži. Časté sú alergie na kov a ľudia majú problém manipulovať s mincami.

Jablká s brezami ako spúšťače

Skrížené alergie znamenajú, že ak ste alergickí na brezu, s veľkou pravdepodobnosťou budete aj na jablká. Alergológ a imunológ doc. MUDr. Peter Čižnár, CSc., vysvetľuje:

„Môže sa to prejavovať vo forme takzvaného ústneho alergického syndrómu. Teda pacienta po zahryznutí do jablka svrbí podnebie, alebo štípe ho, má nepríjemný pocit. Môže sa to prejaviť, že po konzumácii má žihľavku, opuchne."

alergie-pupence-TASR

Dedičné trápenie

Potravinové alergie bývajú závažnejšie a telo môže na ne reagovať dokonca šokom, ktorý spôsobí aj smrť.

MUDr. Jaroslava Orosová hovorí:

„Mám pacienta, ktorý je alergický na niekoľko druhov rýb. Rodina na záhrade grilovala ryby a dostal sa do vážneho stavu napriek tomu, že ich nejedol. Mám pacientku, ktorá je alergická na vajíčka. Rovnako, keď doma robili volské oko a na ňu frkol trochu olej, vznikla žihľavka."

alergie-oci-TASR

Odborníci predpokladajú, že alergiu dedíme. To, či sa rozvinie, záleží aj od kvality životného prostredia, v akom žijeme.

Rovnako od kvality ovzdušia, potravín, ktoré konzumujeme, či pridružených ochorení, ktoré máme a infekcií, ktoré prekonáme. Alergia sa nám môže rozvinúť v akomkoľvek veku.


Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia