Úvod Novinky Zaujímavosti
Rady, ako z vás nebude pri opaľovaní vosková figurína
Rady, ako z vás nebude pri opaľovaní vosková figurína

Rady, ako z vás nebude pri opaľovaní vosková figurína

V lete musíme rátať so silnejším UV žiarením aj vtedy, keď je zamračené a preto je každá rada na pleť aktuálna.

V Rádiu Slovensko sa Dáša Omastová zamerala na riziká opaľovania. Nechránený pobyt na slnku spôsobuje:

  • predčasné starnutie pokožky
  • pigmentové škvrny
  • zvýšené riziko rakoviny kože

Takýto nechránený pobyt na slnku sa nám podľa odborníkov môže vypomstiť aj po rokoch.

102107090913;omastova;opalovaciealternativy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Populárne mejkapy

Dermatovenerologička MUDr. Michaela Duchoňová, PhD. hovorí o viacerých prípravkoch dostupných na trhu:

„Okrem klasických krémov sú tu fluidné textúry aj mlieka, spreje, oleje, peny, opaľovacie hmly, ale existujú i tyčinky na pery, tónované krémy, či mejkapy."

  Interbeuty2013-TASR

A práve po mejkapoch a púdroch, či podkladových bázach s ochranným faktorom v lete siahajú mnohé dámy. Chemička a blogerka v oblasti starostlivosti o pokožku Katarína Balabánová však varuje, že to stačiť nemusí:

„Ich nevýhoda je tá, že si nenanesiete dostatočné množstvo. Kto si nanesie dostatočné množstvo, môže ísť robiť figurínu do múzea madam Thousand, lebo bude naozaj vyzerať ako vosková figurína."

mejkapy-TASR

Iba najvyšší platí

Čo teraz, vysvetľuje Katarína Balabánová, že so slnečnou ochranou by sme nemali príliš kalkulovať:

„Mám napr. ochranný krém s ochranou pred slnečným žiarením SPF 30 a potom mám mejkap s ochrannou SPF 20. Veľakrát si ľudia myslia, že teda majú ochranu s faktorom SPF 50, ale nie je to tak. Ochrana sa nesčítava. Vždy je to iba o najvyššom faktore."

Podľa odborníkov je v lete najvyššia istota prípravok s faktorom SPF 50 a odporúčajú ho nanášať pravidelne. Z pokožky sa totiž postupne počas dňa stráca.

Bez efektu masky

Ideálny môže byť spomínaný púder na tvár. Ak už máme mejkap, mali by sme ochranu SPF reaplikovať. Dokonca každé dve až tri hodiny. Pritom je nutné dať si pozor na množstvo a poriadne si pleť prepudrovať.

opalovanie-TASR-František-Iván

Pri dlhšom pobyte na slnku dobrú službu urobí aj tzv. hmla v spreji, prípadne tuhé tyčinky, na čo upozorňuje Katarína Balabánová:

„Neviditeľná hmla alebo tyčinka s SPF vyzerá ako deodorant, ak sa použije dostatočné množstvo, nevzniká efekt masky, čo spraví mejkap."

A nezabúdajme ani na to, že pokožka si v lete zaslúži extra starostlivosť. Dobrou voľbou sú ľahké hydratačné krémy, či séra, ktoré obsahujú: panthenol, aloe vera, či betaín. Veď hydratačné glyceríny nielen hydratujú pleť, ale ju aj upokojujú.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia