Úvod Novinky Zaujímavosti
Nepripáľte si štrkom rastliny v záhrade
Nepripáľte si štrkom rastliny v záhrade

Nepripáľte si štrkom rastliny v záhrade

Ako podklad v záhrade používame štrk rôznej kvality, podľa účelu, čo chceme dosiahnuť.

Dobré rady záhradkárom prináša Rádio Slovensko pravidelne a teraz sa Barbara Štubňová zamerala na kamienky, ktoré poznáme pod jednotným označením štrk.

Nie je však štrk ako štrk, upozorňuje realizátor záhrad František Laššák. Poznáme to, ak chceme vyrovnať povrch za rôznym účelom a používame motorickú žabu. Ňou štrk udupávame, aby sme dosiahli jeho stabilitu.

Využitie štrku v záhrade Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Naslovovzatý odborník realizátor záhrad František Laššák vysvetľuje:

„Ak hovoríme o štrku, tak si veľa ľudí vybaví hneď tie guľaté kamienky omieľané, ktoré sa dajú pri potokoch, či riek nabrať a vyťažiť. Ich spoločná vlastnosť je, že sú dobrou drenážnou vrstvou."

Vyberajte podľa účelu

Rozdielne sa štrk vyberá v prípade účelu, na aký štrk chceme použiť. Trebárs ak ide o úpravu povrchov, na ktorých sa trebárs sedí, alebo je niečo položené:

zahrada-TASR

„Ten guľatý vymieľaný štrk jeho prednosťou je, že je ho možné použiť na pohľadové plochy. Priestor, ktorý sa veľmi nevyužíva, lebo tu sa ten štrk rozchádza."

Vymieľaný štrk vyzerá na pohľad pekne v priestoroch, ktoré sú nevyužité.

Na chodník použite makadám

Realizátor záhrad František Laššák však upozorňuje, že okrúhly vymývaný štrk nepoužívame na výrobu štrkového patia či chodníka:

„Dnes tých možností máme viac. Buď sú to kamene, ktoré sú štiepané, alebo drvené, čo je v podstate makadám. Ak sú to okrasné kamene, ktoré dnes vieme použiť na záhrade v rôznych odtieňoch, veľkostiach, farbách, tak to nie je makadám."

rozarium-TASR

Každý štrk má vlastné výhody. Vo všeobecnosti pôsobí ako drenážna vrstva. Ak na akúkoľvek veľkú plochu veľa naprší, tak drenážna vrstva vodu odvedie a plocha je suchá:

„Potom na ňu môžeme dať rôzny mobiliár. Môžeme mať na nej sedačky, stoličky, stoly a ten štrk sa nerozchádza je to pevné, ba časom sa to ešte viac spevňuje."

Kameň je odpoveď na túžbu

A o to ide pri použití štrku v záhradách. Kameň je vlastne odpoveďou na našu túžbu mať priestor nielen pekný, ale aj funkčný. Ak si chcete vytvoriť v záhrade malé patio, František Laššák ponúka základný postup:

záhrada-Pavel-Neubauer-TASR

„Musíme vybrať štyri - päť cm zeme, dať tam separačnú fóliu. Na to naviezť štrk. Vyrovnať ho. Udusať ho, aby bol naozaj pevný a rovný. Ak použijeme drvený kameň, tak tá práca so štrkom je možno náročnejšia, ale o to je tá plocha stabilnejšia. Po užabovaní môžeme priestor užívať a nebudeme mať problém, že sa budeme prepadávať alebo prebárať do štrku, alebo že tam budú nerovnosti. Teda, ak postavíme stôl, že nám nebodaj padne, alebo bude naklonený."

Iná téma je štrk v hriadkach. Tu si musíme dávať pozor, aby sa nám rastliny neprehriali. Čisto biely makadám nám totiž dokáže rastlinky aj trošku pripáliť.


Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia