Úvod Novinky Zaujímavosti
Časté behanie „na malú“ – Aj močový mechúr sa dá trénovať
Časté behanie „na malú“ – Aj močový mechúr sa dá trénovať

Časté behanie „na malú“ – Aj močový mechúr sa dá trénovať

Zbystrite, možno máte hyperaktívny močový mechúr. 

Hoci to nie je diagnóza, hyperaktívny močový mechúr ako súbor symptómov sa vyskytuje veľmi často v populácii. Postihuje viac ženy, dokonca sa uvádza, že jeho prejavmi trpí až 40 percent dospelej ženskej populácie.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dôvod, prečo sa na hyperaktívny močový mechúr sťažujú viac ženy, však nie je jasný. Tento problém však neobchádza ani mužov (a nemusí ísť o probléms pojený s prostatou).

Kedy by sme sa mali viac zaujímať o tento svoj orgán? Urologička MUDr. Nikoleta Lédererová v relácii Dámsky klub uviedla, čo je ešte pri močení norma a čo už signalizuje potenciálny problém.

  • Normou je navštíviť kvôli močeniu WC 8 - 9 krát počas dňa pri vypitom objeme 2.5 l tekutiny
  • Nočné močenie je v norme na úrovni jeden krát za noc
  • Odbehnutie „na malú" každé dve hodiny je v poriadku

Ak však smerujete na toaletu častejšie, mali by ste navštíviť odborníka v urologickej ambulancii.

Okrem frekventovaného chodenia na toaletu patrí k prejavom hyperaktívneho močového mechúra aj nepríjemne nutkanie na močenie, ktoré nie je možné ovládať vôľou.

Rozlišujeme pritom suchý a mokrý hyperaktívny močový mechúr. Kým v prípade suchého ide „len" o nutkanie, v prípade mokrého už hovoríme o inkontinencii.

Tréning aj liečba

S prejavmi hyperaktívneho močového mechúra sa dá bojovať niekoľkými spôsobmi. Dôležité je návštevu v urologickej ambulancii neodkladať. Odborník vie nastaviť vhodnú farmakologickú liečbu, ktorá dokáže výrazne pomôcť a nemusí byť ani trvalá.

Účinným nástrojom je aj tréning močového mechúra, či už cez cviky zamerané na panvové dno, alebo vedomé oddiaľovanie návštevy WC. Pomoc prinášajú aj inkontinenčné pomôcky.

Všetky časti Dámskeho klubu s ďalšími zaujímavými témami si môžete pozrieť zadarmo a bez reklamy v online archíve.

Zdroj fotky: pixabay

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia