Úvod Novinky Zaujímavosti
Warholove múzeum má 30. výročie a Michal Bycko uznávanú cenu
Warholove múzeum má 30. výročie a Michal Bycko uznávanú cenu

Warholove múzeum má 30. výročie a Michal Bycko uznávanú cenu

Pred 30 rokmi vzniklo 30. júna 1991 prvé múzeum na svete venované kráľovi pop-artu Andymu Warholovi v Medzilaborciach.

RTVS mapuje dejiny unikátneho múzea, ktoré vzniklo vďaka zanietenosti Michala Bycka . Pomohli mu bratia Andyho Warhola John a Paul spolu s Fredom Hughesom , ktorý bol zástupca Nadácie Andyho Warhola v New Yorku.

Sľubne a svetovo

Neďaleko Medzilaboriec sa v obci Miková narodili jeho rodičia. Umelec prišiel na svet až v USA v Pittsburghu v roku 1928. Múzeum moderného umenia rodiny Warholových - dnes Andyho Warhola - v Medzilaborciach sa po ťažkých začiatkoch rozbehlo sľubne a svetovo.

Vypočujte rozhovor s Pierom Cavellinim Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rádio Regina Východ pri 30 ročnom jubileu vďaka moderátorke Jane Patarakovej pripomenulo unikátne priateľstvo Warhola s ďalším svetovo uznávaným výtvarníkom. Veď už na jeho oficiálnom otvorení nechýbala ani výstava talianskeho umelca a zberateľa umenia, ktorý preslávil mail-art:

„Asi vám meno Achille Cavellini nepovie veľa, ak sa náhodou venujete mail artu, umeniu, ktoré sa posiela poštou na pohľadniciach a poštových obálkach, potom ste sa s týmto menom určite stretli."

Skokom do reči

A možno si ho pamätáte zo série výstav, ktoré boli pripravené na veľkolepé otvorenie Múzea moderného umenia v Medzilaborciach už v roku 1991.

Milan-Kapusta-TASR

Výstavu Cavelliniho mail artu do Medzilaboriec osobne doniesol umelcov syn Piero Cavellini a bola potvrdením toho, že o múzeum v Medzilaborciach sa svet zaujíma viac než domáci.

Rozhovor s Pierom Cavellinim a Janou Patarákovou prebiehal v talianskom duchu:

„Všetci sme si skákali do reči a tak z toho vznikla zaujímavá zmes jazykov, ale podstatné som sa dozvedela. Rozdiel medzi seba propagujúcim Cavellinim a plachým Warholom bol viditeľný aj v ich umení."

Rozličné systémy umenia

Piero Cavellini sa vyjadroval vysoko odborne a otcovu tvorbu ako aj vzťah s Andym Warholom intenzívne prežíval:

„Čo sa týka umeleckej stránky toho vzťahu, obaja ako Cavellini tak aj Warhol pracovali na umení ako na systéme. Warhol najmä na sociálnom systéme v zmysle imidžov v spoločnosti, na čom postavil svoje umenie."

Kapusta-Milan-TASR

Jeho otec Achille Cavellini sa držal zasa len sám seba. Aj keď Cavellini sa s Warholom stretol len párkrát, taliansky umelec sa nechal od neho portrétovať, čo spomínal aj syn:

„V roku 1974 prišiel Warhol na návštevu urobiť jeho portrét a potom tento vzťah pokračoval cez korešpondenciu."

Festival plný ega

Achille Cavellini na to odišiel do New Yorku na veľký festival venovaný jeho osobnosti a tvorbe. Tam sa opäť s Warholom stretli a Achille Cavellini Andyho portrét svojsky využil, čo spomínal jeho syn Piero Cavellini aj po rokoch.

Tento portrét využil ako predlohu poštovej známky , ktorou potom štedro obliepal dopisy.

Štefan-Puškáš-TASR

Sebapropagáciu a mailart tak doviedol k dokonalosti. Kto zavítal v roku 1991 do Medzilaboriec, mohol na vlastné oči obdivovať práve Cavelliniho mailart a Warholov portrét tohto talianskeho výtvarníka.

Skromný expert spomína

Všetko sa to stalo vďaka kontaktom Michala Bycka ( na snímke vyššie) so svetom umenia mailartu, ktorého bol už vtedy súčasťou, na čo rád spomína:

„Siahol som na si na svet mailartu, kde pôsobím vlastne od roku 1982."

Neskôr na veľkej výstave Andyho Warhola v Štockholme bol Michalovi Byckovi udelený diplom americkým biografickým inštitútom, že je expert súčasného výtvarného umenia.

Michal Bycko však skromne tvrdí, že ak je to tam aj napísané, je to podľa jeho názoru nadnesené. Bez ohľadu na jeho postoj podobný titul zahraničnej inštitúcie je veľkým vyznamenaním pre nášho rodáka, ktorého snaženia vo výtvarnom umení ocenili zjavne právom.

Foto: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia