Úvod Novinky Zaujímavosti
Všímavosť nám môže dopomôcť porozumieť sebe samému
Všímavosť nám môže dopomôcť porozumieť sebe samému

Všímavosť nám môže dopomôcť porozumieť sebe samému

Zameranie sa na prítomnosť funguje ako protipól na nátlak z nášho okolia.

V dnešnej dobe sa sústreďujeme na výkon, vďaka ktorému sme neustále pod veľkým časovým tlakom. Viacerí odborníci odporúčajú pre záchranu zdravého rozumu využívať všímavosť - mindfullness, schopnosť byť prítomný v danom okamihu.

Odkiaľ pochádza všímavosť, ako funguje a či je to skutočne univerzálny liek pre dnešnú dobu, rozprávali sme sa s psychologičkou Viktóriou Hičárovou.

Ako funguje terapia všímavosti? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Všímavosť môžeme definovať ako schopnosť sa vedome zamerať na prítomný moment, bez toho aby sme ho nejak hodnotili a to nám môže pomôcť lepšie porozumieť sebe samému. Je to schopnosť, ktorú má každý len je dôležité ju znova objaviť a zistiť ako ju používať," vysvetlila doktorka.

Poznáme pôvod

Všímavosť je inšpirovaná budhistickými meditačnými praktikami, no v skutočnosti je to klinický prístup, ktorý je úplne sekulárny a dych je jednou z primárnych pomôcok. Pokiaľ sa dostatočne zameriame na dýchanie, tak sa nemôžeme sústrediť na negatívne myšlienky alebo akúkoľvek fyzickú bolesť.

Poznáme dva druhy všímavosti

· Formálna - Precvičovanie si vlastného vedomia, jav počas ktorého si vyhradíme čas, aby sme sa venovali svojej pozornosti.

· Neformálna - Schopnosť, pri ktorej trénujeme myseľ, tak aby sme zostali v prítomnom okamihu. Predkladáme určitý stav, ktorý vyžaduje vysokú koncentráciu pri každodenných činnostiach ako sú varenie, upratovanie, šoférovanie atď.

Všímavosť ako liek

Používa sa pri liečbe viacerých duševných ochorení, pacienti si často uvedomia ako myslia a môže sa im zmeniť viacero myšlienkových vzorcov, na rozdiel od liekov. „Myslím si, že naša spoločnosť od nás vyžaduje určité výkony a všímavosť do toho zapadá ako protipól. Počas meditácie nejde o to niečo vykonávať, ale ide o to byť v prítomnom okamihu a pozorovať, čo sa deje," dodala na záver psychologička Viktória Hičárová. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia