Úvod Novinky Zaujímavosti
Klimatické extrémy ničia aj naše podzemné vodné bohatstvo
Klimatické extrémy ničia aj naše podzemné vodné bohatstvo

Klimatické extrémy ničia aj naše podzemné vodné bohatstvo

Prudké klimatické zmeny si vyžadujú ochranu zdrojov podzemných vôd na Žitnom ostrove.

Našu najväčšiu zásobáreň pitnej vody na Žitnom ostrove na Slovensku, ale aj v širokom okolí, sa snažia vedci chrániť pred prudkými klimatickými zmenami.

RTVS prináša najnovšie informácie z rôznych aj odborných oblastí. V rámci projektu siedmich krajín: Maďarsko, Poľsko, Chorvátsko, Nemecko a Slovensko s názvom Deepwater sa snažia odborníci o zadržiavanie nadbytočnej vody v krajine počas nadmerných zrážok a jej následné využitie.

vypočuj Žitný ostrov;voda;1 cast Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ide tiež o dopĺňanie zásob podzemných vôd. S mikrofónom Mária Babinská z Rádia Regina Západ bola na Žitnom ostrove spolu s odborníkmi z Výskumného ústavu vodného hospodárstva a zo Slovenskej technickej univerzity.

Bez využitia do Čierneho mora

Najskôr oslovila profesora Ing. Andreja Šoltésza, PhD. zo Stavebnej fakulty:

„Na kanáloch, ktoré boli kedysi budované ako odvodňovacie, sa vybudovali stavidlá alebo teda zádržné opatrenia, ktoré umožňujú, aby sa hladina v nich zvýšila."

zavlahy-Vladimír-Benko-TASR

Má to zmysel, lebo ako zdôraznil pán profesor z katedry hydrotechniky táto voda by inak odtekala bez využitia do Čierneho mora. V čase klimatických zmien a dlhých období sucha je ju možné využiť na poľnohospodárske účely. Profesor Andrej Šoltész vysvetľuje:

„Preferuje sa tak druhá možná funkcia odvodňovacích kanálov a to je zavlažovací efekt."

Vypočuj Žitný ostrov;voda;2 cast Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V projekte ide o dopĺňanie zásob podzemných vôd. V skratke sa tomu hovorí MAR, čiže Managed Aquifer Recharge. Vysvetľuje RNDr. Andrea Vranovská, PhD. Z Výskumného ústavu vodného hospodárstva:

„Ide o filtráciu vôd z povrchových vôd z rôznych útvarov, či už tečúcich alebo rôznych retenčných nádrží. Cieľom filtrácie zadržiavania vôd do podzemných vôd je nadlepšiť zásoby podzemných vôd tak, aby boli využiteľné v časoch, keď je ich nedostatok, čiže v období sucha. To je jedno z adaptačných opatrení na zmenu klímy, ktorú momentálne cítime všetci."

zavlaha-Jozef-Ďurník-TASR

Zadržať a využívať

Žitný ostrov je charakterizovaný štrkmi, pieskami, pórovitými horninami a teda je vhodným prostredím pre projekt. Andrea Vranovská informácie dopĺňa:

„Nachádza sa tu kanálová sústava, kde vieme regulovať odtok vody v kanáloch a teda vlastne určitým spôsobom zabezpečiť zadržanie vody v kanáloch pomocou stavidiel, čiže zadržíme vodu a vytvoríme retenčnú nádrž, ktorá je jedným z typov týchto MAR riešení."

Bohatstvo spodných kanálov

Tak sa darí vodu využívať pre poľnohospodárstvo. Farmy a družstvá majú väčšinou pásové zavlažovače dlhé okolo 300 metrov, ktoré dokážu už jedným zavlažiť plochu až 2,5 hektára.

závlaha-Henrich-Mišovič-TASR

Na to potrebuje zavlažovač prítok zhruba 8 litrov vody za sekundu. Profesor Andrej Šoltész pripomína, že aj v dnešnom čase extrémnych klimatických zmien:

„Prítoky v kanáloch Žitného ostrova to bohato zvládajú."

Výsledkom projektu Deepwater teda bude lepšie využívaná voda v prostredí Žitného ostrova. Každé obrana pred klimatickými zmenami je v dnešnej dobe dôležitá.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia