Úvod Novinky Zaujímavosti
Realita podľa cestoviek: Dovolenkári sú väčšinou zaočkovaní
Realita podľa cestoviek: Dovolenkári sú väčšinou zaočkovaní

Realita podľa cestoviek: Dovolenkári sú väčšinou zaočkovaní

Z doterajších skúsenosti tohtoročnej letnej sezóny sa už môžete inšpirovať ako a kde dovolenkovať.

Pred rokom sme v lete cestovať nemohli. Dnes prudko rastie dopyt po dovolenkách najmä v zahraničí. RTVS mapuje pravidelne skúsenosti z cestovného ruchu.

V Rádiu Regina Stred moderátor Alexander Ernest vyspovedal spolumajiteľku cestovnej agentúry Gabrielu Kolačnú, na čo pred cestou myslieť a ako si dnes vybrať správnu dovolenku:

„Klienti chcú ísť k moru. Tešili sa, že konečne budú môcť ísť. Ľudia si opatrnejšie vyberajú dovolenky."

Prehľad cestoviek

V súvislosti s priebehom pandémie COVID 19 sú poznatky cestovných kancelárií zaujímavé. Majú aj prehľad, koľkí z klientov sú už zaočkovaní, ktorí sa chystajú vycestovať a koľkí ešte nie.

Ako si vybrať letnú dovolenku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Možno aj táto skutočnosť ovplyvňuje výber dovolenky. Gabriela Kolačná to vie z praxe vo vlastnej agentúre:

„Doteraz, čo sme predali zájazdy, väčšina bolo očkovaných. Zasa záujemcov, ktorí zatiaľ nemali zakúpený zájazd, tých bolo viac nezaočkovaných."

Dovolenka-Stanislav-Haber-RTVS

Výber dovolenky má tiež určité pravidlá. Gabriela Kolačná vraví, že aj klient s predstavou kam chce ísť, v skutočnosti nevie, ako si vybrať:

„Príde so svojou predstavou, že chce ísť napr. do Grécka. Predtým bol v Taliansku. Taliansko má úžasné služby alebo bol v Turecku a bol spokojný. S gréckymi službami spokojný nebude. Preto mu to vysvetlíme a on si nechá poradiť, kde mu bude lepšie."

kormorán-Stanislav-Háber-RTVS

Bez jazykových bariér

Jazykové problémy dnes nemajú len starší dovolenkári. Nájdu sa takí aj medzi mladými. Cestovné kancelárie však majú vždy delegáta, ktorý im všetko vysvetlí:

„Skôr by som povedala, že ľudia, ktorí majú rečovú bariéru, tak majú trošku obavu cestovať do exotickejších krajín. Do tých ďalekých krajín, kde treba letieť nejakých 12 a viac hodín, ale do európskych destinácií nemajú strach."

Slnko-Stanislav-Haber-RTVS

K exotickejším dovolenkám patria tie na lodi, na ktoré Slováci podľa Gabriely Kolačnej ešte nedozreli:

„Možno nepoznajú služby na lodiach, možno je to aj tým, že majú strach z mora, že nie sú na pevnej pôde. Myslím si, že veľa ľudí má z toho fóbiu."

Foto: RTVS - Stanislav Háber

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia