Úvod Novinky Zaujímavosti
Tornádo pri Vranove nad Topľou malo silu F2 – Čo to znamená
Tornádo pri Vranove nad Topľou malo silu F2 – Čo to znamená

Tornádo pri Vranove nad Topľou malo silu F2 – Čo to znamená

Viete, podľa akej stupnice sa určuje sila tornáda a koľko chýbalo v Petkovciach k úplnej katastrofe?

Tornádo, ktoré sa prehnalo v obci Petkovce v okrese Vranov nad Topľou mohlo mať rýchlosť až okolo 200 kilometrov za hodinu, uviedol to Slovenský hydrometeorologickú ústav (SHMÚ). To ho na medzinárodnej stupnici sily tornád dostáva na stupeň F2. Čo tento stupeň sily tornáda znamená a podľa čoho sa určuje?

Na klasifikovanie sily tornád sa využíva Fujitova alebo Fujitova-Pearsonova stupnica. Určujúcim pritom je stav a rozsah škôd, ktoré tornádo zanechá na stavbách a vegetácii.

Stupnicu vytvoril v roku 1971 japonsko-americký meteorológ Theodore Fujita (skúmal nepriaznivé počasie: tornáda, hurikány a tajfúny) a neskôr ju upravil jeho spolupracovník Allen Pearson.

Tornádo z kategórie F2

Fujitova stupnica má šesť kategórii sily tornáda. Od F0 až po F5. Tornádo, ktoré vyčíňalo na východe Slovenska v okrese Vranov nad Topľou, sa zaradilo svojou rýchlosťou 200 km/h a rozsahom škôd do kategórie F2. Tá je charakteristická rýchlosťou vetra od 181 - 253 km/h a jeho relatívna počestnosť je na úrovni 19,4 %.

Ide o tornádo, ktoré za sebou zanechá značné škody, ako tomu bolo aj v prípade Petkoviec vo vranovskom okrese. Po vzdušnom víre zostali strhnuté strechy, konkrétne na štyroch rodinných domoch, ktoré prišli o strechu.

Ďalšími prejavmi tornáda z kategórie F2 sú okrem strhnutých striech aj zničené prefabrikované domy, vytrhnuté a zlomené veľké stromy. Pri takomto tornáde sa z malých predmetov stávajú lietajúce projektily.

Pred nedávnom sa prehnalo tornádo aj na Morave a to dosiahlo silu kategórie F4. Viac sme sa tejto udalosti venovali aj v relácii K veci vo vysielaní Rádio Slovensko.

Katastrofa má silu tornáda F5

Tornádo v okrese Vranov nad Topľou je však v porovnaní s tými, ktoré dosahujú najvyššiu kategóriu Fujitovej stupnice, stále mierne, aj keď jeho následky sú desivé.

Najhorším tornádom je to o sile F5 - vtedy sa víchor ženie rýchlosťou 419 až 512 kilometrov za hodinu a spôsobuje katastrofálne škody.

Po jeho devastujúcej sile sú aj:

  • silné konštrukcie zrovnané so zemou alebo odnesené
  • stromy majú strhnutú kôru a sú vytrhnuté z koreňov
  • železobetónové konštrukcie sú poškodené
  • autá sú odnesené aj niekoľko metrov

Zdroj: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia