Úvod Novinky Zaujímavosti
Charita a pomoc ľuďom - Robíte to pre seba
Charita a pomoc ľuďom - Robíte to pre seba

Charita a pomoc ľuďom - Robíte to pre seba

Dobročinnosť je najvyššia forma sebarealizácie.

Prečo však, keď nám pomoc iným robí dobre, máme občas strach konať dobro?

Neuropsychológ Robert Krause vo vysielaní Rádia Slovensko vysvetlil pochody v mozgu, aké máme, ak konáme nezištne:

„Skutočná hodnota človeka nespočíva v tom, čo urobí pre seba samého, ale v tom, čo urobí pre druhých ľudí."

Čiže altruizmus, nezištnú starostlivosť o blaho iných, máme vrodený. Radi robíme iných ľudí šťastnými. Avšak v spoločnosti je mnoho ľudí, pri ktorých sa bojíme, že nás oklamú. Preto ľudia občas svoj vrodený altruizmus potláčajú, aby neboli podvedení.


Robert Krause; charita - co sa deje v mozgu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rádio Slovensko Slovensku

Neplatí to však pre projekt Rádio Slovensko Slovensku, ktorý vznikol v spolupráci s neziskovou organizáciou ĽudiaĽuďom.sk a je mimoriadne príťažlivý.

Leto je už v polovici a naša redaktorka Marianna Kovácsová má odbicyklovanú veľkú časť svojej cesty. Bicykluje pre pomoc iným.

Každý deň pripravuje vstupy do vysielania Rádia Slovenska. V nich informuje o možnostiach, kde môžu ľuďom, ktorí to potrebujú, iným pomáhať. Cesta vedie od východu k západu Slovenska a meria 400 kilometrov .

bicykel-Marianna-Kovácsová-RTVS

Garantom pomoci je portál pomoci ĽudiaĽuďom.sk jeho riaditeľ Roland Kyška má už s pomocou tým, ktorí to potrebujú, bohaté skúsenosti:

„Náš portál ľudiaľuďom.sk má spôsoby, ako si každú žiadosť o pomoc overuje cestou nezávislých osobností z regiónov. Každý projekt preverí nezávislý overovateľ, ktorý s nami spolupracuje. Môže to byť starosta obce, či kňaz."

Mozog dáva odmeny

Zopakujme si teda myšlienku neuropsychológa Roberta Krauseho, že „skutočná hodnota človeka nespočíva v tom, čo urobí pre seba samého, ale v tom, čo urobí pre druhých ľudí."

A čo je zaujímavé, práve podľa tohto princípu funguje aj náš mozog:

„Veľmi intenzívne nás odmení za to, keď pomôžeme druhým ľuďom. To, čo sa v našom mozgu deje je to, čo sa často deje aj v našom mozgu, keď nás niekto pochváli, ocení. Náš mozog spustí odmeny a my sa cítime príjemne, uvoľnene, zrelaxovane. Vnímame svoju hodnotu. Vnímame, že sme niečo urobili pre druhých ľudí."

Tento proces podľa vysvetlenia neuropsychológa vzniká v prednej časti nášho mozgu:

„...tu sa zrkadlí prežívanie druhej strany. Preto ak my vidíme radosť, vidíme úsmev a vidíme a cítime, ako sa druhá strana v kontakte s nami cíti vďaka tomu, čo sme pre ňu urobili, tak my zároveň tieto emócie zdieľame," a cítime sa tiež veľmi príjemne.

Preto Richard Krause tvrdí, že „pomoc druhým ľuďom je najvyššia forma ľudskej sebarealizácie."

Ak teda pomáhame druhým ľuďom, samým nám to robí dobre.

Foto: FB Marianny Kovácsovej a RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia