Úvod Novinky Zaujímavosti
Ako súvisí pandémia a nenávisť na sociálnych sieťach
Ako súvisí pandémia a nenávisť na sociálnych sieťach

Ako súvisí pandémia a nenávisť na sociálnych sieťach

Kto stojí za nenávistnými komentármi, hoaxami a trolovaním v online priestore?

Účelom digitálneho priestoru a sociálnych sietí malo byť predovšetkým o poskytnutie miesta, cez ktoré sa dokáže spojiť viacero ľudí.

Často je to ale úplne naopak a online interakcie bývajú plné nenávisti - urážok, hádok a zloby, s ktorou si mnohí nevedia poradiť.

Vývoj počas pandémie

Pandémia nám v mnohom nastavila zrkadlo. Aj keď podľa viacerých dát to vyzeralo zo začiatku bezpečne.

„Počas prvej vlny sme spozorovali, že sociálne siete boli najskôr využívané na to, aby sa k ľuďom dostali informácie o dianí, odporúčaniach, ako to celé môžeme spoločne zvládnuť a chrániť sa," priblížila Zuzana Juraneková z internetovej poradne Ípečko.

Objavovali sa rôzne iniciatívy a kampane, ľudia si vymieňali návody ako šiť rúška, ponúkali pomoc seniorom alebo organizovali večerný potlesk zdravotníkom. Postupne sa súdržnosť začala vytrácať.

Prejavy nenávisti

Príchodom druhej vlny vzniklo na sociálnych sieťach epicentrum rôznych hoaxov, konšpirácii a útokov, v ktorých bolo vidieť stúpanie agresie aj voči tým, ktorí nám chcú pomôcť, zdravotníkom.

Hoci slová nie sú obrazom verejnej mienky, ale vždy zabolia.

„Väčšinou ide o skupiny ľudí, ktorí sú v menšinovom spoločenskom postavení alebo skupiny, ktoré majú sklony k rasizmu. Najväčším šíriteľom nenávisti bude vždy strach, na ktorý majú veľký vplyv aj naši politici," vysvetlil Martin Šušol z DigiQ.

Za agresivitou a nenávisťou stojí obrovské kvantum ľudí aj mimo politiky. Minulý rok sa na najväčšej sociálnej sieti objavilo takmer 81 miliónov negatívnych komentárov.

Podľa štatistík počet negatívnych komentárov postupne začína klesať. Nie je to však tým, že by užívatelia sietí prestali šíriť nenávistné komentáre, práve naopak, vznikajú stále nové, kde sa takéto publikum neustále rozširuje.

Ako spoznáte trola?

Trol je pojem, ktorý v internetovom slangu označuje účastníka rôznych online diskusných fór, blogov či skupín, v ktorých prostredníctvom komentovania zámerne šíri negatívny, až nenávistný obsah, ktorým chce niekomu ublížiť.

„Na Slovensku trpeli ľudia obrovskou existenciálnou neistotou, mnohí prišli o svoje práce a tiež im bola odobratá možnosť osobného kontaktu a tak všetku paru a ostatné negatívne myšlienky vypustili pri klávesnici," zhrnula Andrea Kox.

Kedysi boli internetový trolovia ďaleko opatrnejší. V dnešnej dobe môžeme vidieť celé meno autora textu, profilovú fotku, galériu rodiny alebo dokonca aj zamestnávateľa.

Témy, ktoré rozbíjajú spoločnosť

Medzi horúce témy dnešnej doby patrí predovšetkým pandémia, vakcinácia alebo politická situácia, ktoré doslova rozbíjajú komunikáciu a vyvolávajú podráždenosť a následný útok.

„Najohrozenejšou skupinou budú vždy deti, u ktorých negatívne témy môžu viesť k depresii, izolácii, hnevu alebo k asociálnemu a seba deštruktívnemu správaniu," dodala na záver psychológička Barbora Kuchárová.

Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia