Úvod Novinky Zaujímavosti
Tri rady, ako sa stať zlatokopkou aj bez majetného partnera
Tri rady, ako sa stať zlatokopkou aj bez majetného partnera

Tri rady, ako sa stať zlatokopkou aj bez majetného partnera

Rýchlokurz ryžovania zlata vám dá viceprezidentka Slovenskej asociácie zlatokopov.

V Rádiu Slovensko RTVS bola v relácii Hosť Nory Gubkovej jediná technická vedúca odstrelov v kameňolomoch na Slovensku a v Česku Daniela Múčková. Živila sa takto vyše sedem rokov.

Zároveň je viceprezidentka Slovenskej asociácie zlatokopov. Hneď v úvode pripomenula, že „na Slovensku je viac ako 90 percent potokov, malých riečok a riek zlatonosných".

Preto Noru Gubkovú zaujímalo, či si môžeme vziať gumáky a vyraziť na akýkoľvek potok s cieľom ryžovať.

Daniela-Múčková-súťaž-ryžovanie

Ako sa stať zlatokopkou a zlatokopom

Viacnásobná majsterka sveta v ryžovaní zlata má presné rady, ako na to:

  1. Vyberte si rieku alebo potok: Či je to aj Dunaj, kde si nájdete bezpečné miesto, ako vojsť do vody, alebo Váh, rieku Nitru či Hron, prípadne potok blízko obce, ktorá nesie historický názov zlatá, zlatý, zlaté, či baňa a ryžovať. Tam najskôr kedysi ťažili zlato.
  2. Trénujte a skúšajte: „V banskom zákone je definované, že nesmiete vykonávať ťažbu bez povolenia. Ryžovanie zlata v rámci tréningu alebo pokusu niečo nájsť však ťažba nie je."
  3. Správajte sa slušne a zodpovedne - ryžovať môžete bez obmedzení, ak: „neničíte brehy riek alebo nie ste na cudzom pozemku, prípadne ak vás nevyháňajú rybári, lebo tam majú čerstvé násady."

Zlatá horúčka

A povestnú zlatú horúčku videla na vlastné oči na Aljaške na rieke Yukon v Amerike, o akej písal svoje bestsellery Jack London:

„Ak si odmyslíte autá a elektrické vedenia, tak tam stále máte pocit, že ste sa ocitli v dobe pred sto rokmi. Stavby a domy sú tam presne tie isté, ako ich poznáme z filmov. Cesty sú tam stále prašné bez asfaltu. Ľudia tam žijú z turizmu, preto je tam všetko dobové."

Chodieva aj do Laponska, kde 400 kilometrov za severným polárnym kruhom sídli „svetová asociácia zlatokopov". Daniela Múčková dodáva:

„Nachádza sa tam zlatokopecká dedinka, aj najväčšie múzeum zlata na svete. Tam celý rok žijú zlatokopovia zlatou horúčkou. A až do 80. rokov minulého storočia sa tam konali majstrovstvá sveta, kým sa začali potom konať aj v iných krajinách." 

Moderátorku šou Noru Gubkovú prirodzene zaujímalo, ako sa z Daniely Múčkovej stala jediná skutočne výbušná" žena v Česku a na Slovensku, keď ako príslušníčka nežného pohlavia pracovala ako technická vedúca odstrelov v kameňolomoch:

„Na baníckej fakulte technickej univerzity v Košiciach som študovala dobývanie ložísk hlbinnej a povrchovej ťažby."

Prísny profesor výbušnín

Moderátorku rozosmialo, keď sa priznala, že študovala aj taký odborný predmet ako tunelárstvo, ktoré ju „veľmi bavilo". Výbušniny ju v škole, paradoxne, až tak nebavili „mali sme prísneho pána profesora."

Až po vysokej škole dostala ponuku na prácu v kameňolome:

„Povedala som si prečo nie? Spravila som si po praxi najprv pomocníka pri odstreloch skúšky na strelmajstra. A po nejakom čase som šla na kurz a skúšky technického vedúceho odstrelov."

Celý rozhovor o zlate a banských výbušninách so skutočne jedinou výbušnou ženou z celého Česka a Slovenska Danielou Múčkovou nájdete v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

Foto: archív FB Daniela Múčková a TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia