Úvod Novinky Zaujímavosti
Deti a tablety. 6 pravidiel pre rodičov, ako nastaviť hranice
Deti a tablety. 6 pravidiel pre rodičov, ako nastaviť hranice

Deti a tablety. 6 pravidiel pre rodičov, ako nastaviť hranice

Deti a tablety či mobily - boj rodičov s nimi je občas ako s veternými mlynmi. Odborníčka radí, ako na to.

Mobily a tablety v rukách detí sú čoraz častejším a neželaným javom. Ak s nimi deti trávia väčšinu času a ovplyvňuje to ich správanie - je to problém.

Moderátorka Rádia Regina Východ Slávka Ivančová sa s problémom zneužívania digitálnych technológií obrátila na dlhoročnú poradkyňu pre rodiny Barboru Okruhľanskú.

Tá radí pri výchove v rodinách v digitálnej dobe. Upozorňuje, že deti si berú príklad od rodičov.

Dobrá rada Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak otec a mama varia, šoférujú, či zaspávajú s mobilom v rukách, dieťa nebude iné:

„Dá sa to pekne prepojiť s príkladom sladkostí. Nechceme, aby naše deti jedli toľko nezdravých vecí. Ak ich však neustále nakupujeme, máme ich vždy doma, kde ich majú deti na očiach a dostanú sa k ním nekontrolovateľne, ako sa môžeme na deti sťažovať? To isté sa deje aj pri digitálnych technológiách."

Pravidlá pre rodičov

Barbora Okruhľanská radí držať sa týchto pravidiel:

  1. Dobrá komunikácia je základ výchovného vzťahu - „Nesprávne nastavenie u detí nezmeníme inak, iba tým, že sa budeme s nimi o zlých veciach rozprávať. Vysvetlíme pravidlá, aké si v domácnostiach stanovíme."
  2. Prizvite deti do nastavovania výchovy - „Ideálne je prizývať deti do procesu nastavovania výchovy, s čím súhlasia. Dokážu samé povedať, že najviac by chceli mať mobil trebárs v sobotu. Stačí, ak rodič povie dobre, ale predtým budú splnené povinnosti, ktoré máš."
  3. Postupne hľadajte kompromisy, pri ktorých budete spokojní vy - rodičia, aj deti - no nezabúdajte ani na nekompromisné pravidlá. Mobily majú svoje miesto a „do postele nepatria."
  4. Dbajte na čas spánku vašich detí - „mozog si potrebuje oddýchnuť a všetky zmysly potrebujú byť upokojené." A nie stále dráždené mobilom či tabletom.
  5. Doprajte deťom najprv pohyb a sociálny kontakt - „Dbajte o to, aby dieťa malo cez deň dostatok pohybu, dostatok sociálneho kontaktu, a až potom mu dovoľte používať digitálnu technológiu, aby sa dieťa s mobilom alebo tabletom neschovávalo do izby."
  6. Kontrolujte - „aspoň jedným očkom kontrolovať, čo dieťa pozerá, kde surfuje a trvajte na tom, aby deti hodinu pred spaním ani nepomysleli na to, že chcú mať mobil v ruke."

Deti nie sú dospelí

Barbora Okruhľanská zdôrazňuje, že pre deti sú digitálne technológie nekonečný zdroj zábavy. Nemôžeme od nich preto očakávať, že „budú robiť dospelácke rozhodnutia," zvlášť, ak hovoríme o deťoch na základnej škole.

Zo skúseností Barbora Okruhľanská vie, že rodič musí trvať na tom, čo chce a čo nie a najmä „sa s deťmi rozprávať o plusoch a mínusoch, čo sa stane, ak preženieme či už jedenie sladkostí alebo používanie digitálnych technológií."

Logicky od dieťaťa môžeme zasa podľa Slávky Ivančovej očakávať, že s nami začne vyjednávať spôsobom, „že mňa sa to netýka."

Aj podľa Barbory Okruhľanskej sú deti „veľmi vynaliezavé, čo sa týka výhovoriek a možno aj takých presvedčivých viet na rodičov." Napriek tomu opakuje, že „žiadna iná cesta nejestvuje, zjednodušene, žiadne mávnutie kúzelného prútika."

Rodičia musia deťom ísť príkladom aj pri používaní digitálnych technológií a usmerňovať pri ich používaní.

Foto: pixabay

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia