Úvod Novinky Zaujímavosti
Chabé vedomosti žiakov – Na vine je aj cena učebníc
Chabé vedomosti žiakov – Na vine je aj cena učebníc

Chabé vedomosti žiakov – Na vine je aj cena učebníc

Cena učebníc vplýva na ich rozsah, z ktorého sa žiaci dozvedia len málo. Dá sa to zmeniť?

Môže byť Prievidza na východe Slovenska a Tbilisi ovocím?

Môže.

Aj takéto odpovede totiž dostal od študentov prezident Slovenskej geografickej spoločnosti prof. RNDr. Ladislav Tolmáči, PhD., z katedry regionálnej geografie a rozvoja regiónov Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

HostNG072721Ladislav_Tolmáči

„Vtedy sa odporúča aj pre pedagóga zasmiať sa. Smiech je najlepším liekom, veď kto by sa nezasmial nad takým ovocím?" uviedol so smiechom v relácii Hosť Nory Gubkovej vo vysielaní Rádia Slovensko.

Problém pritom vidí v rozsahu, v akom môžu dnes pre cenu vychádzať učebnice zemepisu.

Sú to podľa jeho slov veľmi útle knižky len so základnými informáciami, lebo viac sa do nich nezmestí.

Sám píše učebnice zemepisu, pripravil viacero originálnych atlasov a Afriku pozná ako vlastnú obývačku. Najnovšie mu vyšla osemstostranová Geografia Afriky, ktorá je pokračovaním Geografie Ázie.

Pocit sa pamätá lepšie

A to „viac sa do nich nezmestí" chápe jednoznačne v spôsobe vyvolania pocitu, ktorý si žiak lepšie zapamätá ako memorované texty.

A preto týmto spôsobom Ladislav Tolmáči pristupuje k tvorbe učebníc: „Snažil som sa do učebníc dostať nielen najvýznamnejšie základné fakty, ale aj humorné príbehy, lebo študent cez vtip lepšie porozumie, pochopí to, ako daná krajina vyzerá."

Pri tvorbe, či preklade učebníc zaujali z jeho diela aj tie o geografii vesmíru, kde je Zem iba jedna z planét. V prvom rade však prof. Ladislav Tolmáči skúma geografiu priamo v teréne.

Pri geografickom skúmaní krajiny musí vedec nejakú dobu v danej krajine žiť. Navštevovať rodiny miestnych, spoznávať ich spôsob života v pracovnom a spoločenskom postavení trebárs aj cez účasť na bohoslužbách.

Každá expedícia je dopredu pripravovaná s presným plánom, aké poznatky sa snažia zistiť.

Celý rozhovor s geografom prof. Ladislavom Tolmáčim nielen o učebniciach, ale aj o jeho expedíciách, Afrike či stretnutí so starou mamou Baracka Obamu nájdete bez reklám a zadarmo v archíve.

Foto: RTVS a archív

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia