Úvod Novinky Zaujímavosti
Stojí za nákupom športov pre RTVS: Veľká pochvala z Tokia
Stojí za nákupom športov pre RTVS: Veľká pochvala z Tokia

Stojí za nákupom športov pre RTVS: Veľká pochvala z Tokia

Do réžie volali aj počas prenosu, hovorí Melita Albrechtová, ktorá zastupuje verejnoprávnu televíziu v rokovaniach o vysielacích právach takmer tridsať rokov.

Štáb RTVS sa z olympijských hier v Tokiu vrátil s pochvalou od Olympijskej vysielacej spoločnosti. Vyrábal totiž priame prenosy zo streleckých súťaží pre celý svet.

„V Tokiu sme mali dva štáby: jeden bol naša športová redakcia, ktorá vyrábala vysielanie RTVS, a druhý sme prenajali vysielacej spoločnosti, ktorá funguje pod Medzinárodným olympijským výborom."

"Oslovujú nás už niekoľko rokov, v minulosti sme zabezpečovali signál z futbalu, pozemného hokeja a dvakrát zo streľby v rámci olympijského turnaja,“ vysvetlila Melita Albrechtová, ktorá zabezpečuje za RTVS medzinárodné vysielanie už od 90. rokov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Naša práca sa veľmi páčila šéfom, ktorí sedeli v kontrole kvality v medzinárodnom vysielacom centre. Viackrát sa nám stalo, že zavolali uprostred vysielania s tým, že je to výborné. Na konci nám napísali veľmi dobré ohodnotenie. Každému jednému mám dať na vedomie, že sme boli naozaj veľmi dobrí,“ priblížila producentka RTVS.

Vysielacie práva na OH

Keďže v televízii pracuje už tridsať rokov, je tá najpovolanejšia na to, aby porovnala nákup práv na športové vysielanie v nedávnej minulosti a dnes.

„Pred rokmi sme vysielacie práva nakupovali priamo a mali sme práva na všetko, samozrejme, len na území Slovenska. V súčasnosti nakupujeme práva od veľkých hráčov, ktorí vyhrali tender s olympijským výborom pre celú Európu,“ opísala.

Práva verejnoprávnych vysielateľov sú podľa Melity Albrechtovej následne oklieštené.

„Môžeme vysielať len to, čo nám dovolí zmluva – náš národný pohľad, účinkovanie Slovákov, ale nemôžeme napríklad vysielať na internete viac športov naraz. To, čo vysielame v televízii, môžeme ponúknuť aj na internete, ale nič viac.“

prenosak.jpg

Je to výsledok toho, že svetu vládnu peniaze.

„Takto to určili bohatí bojovníci na trhu. My sme maličkí a nie veľmi bohatí, aby sme si mohli dovoliť nakupovať za také astronomické sumy, ako sa v súčasnosti nakupujú práva,“ uzavrela Melita Albrechtová, ktorá už roky zastupuje RTVS v rokovaniach o vysielacích právach.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia