Úvod Novinky Zaujímavosti
Golfový manažér radí: Môžete hrať aj bosí v parku
Golfový manažér radí: Môžete hrať aj bosí v parku

Golfový manažér radí: Môžete hrať aj bosí v parku

Golf totiž nie je snobským športom. Dôkazom je aj Rory Sabbatini.

Ak sa vám golf spája len s uhladenými golfistkami a golfistami v drahých odevoch zladených s ich golfovými palicami, vedzte, že golfová etiketa má od prísneho módneho diktátu ďaleko.

Čítajte ďalej a dozviete sa, ako kedysi netradične hrával golf samotný olympijský medailista Rory Sabbatini.

Golfová móda

Hosťom Nory Gubkovej na Rádiu Slovensko bol Radomír Holečka z Prezídia Slovenskej golfovej asociácie. Golf podľa neho nie je športom len pre elitu.

„Záleží na tom, v akej kultúre sa hrá. Viac na západ od nás trebárs v Anglicku, v Škótsku, v Amerike je to úplne bežný šport pre široké masy. Hrajú ho ako profesionáli, tak amatéri, rodiny s deťmi a nemá punc elitárstva," povedal.

Na golfových ihriskách však platí prísny „dress code". Pravidlá obliekania zaujímali moderátorku Noru Gubkovú. Bola zvedavá, či práve vďaka nim nepôsobí golf príliš upäto a elitársky.

HNG-13-08-21-Holečko-RTVS

Radomír Holečka (na snímke hore v štúdiu RTVS) pôsobí ako športový riaditeľ golfového rezortu a vďaka vzdelaniu v odbore je vlastne golfový profesionál. Má diplom z Anglicka, tam študoval golfový manažment.

Hovorí, že golf môžete "hrať v pohode na amatérskej úrovni hoci aj bosí. Odporúčania pre oblečenie patria na profesionálne turnaje."

Sabbatini v kovbojskom klobúku

Medzi rebelov, čo sa oblečenia profesionálov týka, v minulosti patril aj náš olympionik Rory Sabbatini.

Kedysi hral v nepredpisovom kovbojskom klobúku, o čom informovalo viacero športových a tipovacích serverov. Každým rokom sa podľa Radomíra Holečka na predpísané oblečenie kritéria zjemňujú.

Golf v parku aj na lúke

Cieľom golfistov na Slovensku je rozšíriť túto hru viac medzi verejnosť, veď ako vyplýva z argumentov Radomíra Holečka, dnes golf u nás hrá „0,02 percenta golfistov na obyvateľa SR, čo je žalostne málo."

Dôvodom môže byť podľa Nory Gubkovej aj finančná náročnosť tohto športu. S touto predstavou Radomír Holečka nesúhlasil, veď dnes už môžete nájsť golfové ihrisko naprieč Slovenskom každých 50 kilometrov a hrať môžete aj v parku, či na lúke:

„Golf si môžete zahrať aj s požičanými palicami, nemusíte mať vlastné. Trénovať vás môže aj váš kamarát, ktorý už golf ovláda. Oveľa drahšími športmi sú tenis, alebo hokej."

Na Slovensku aj tak podľa neho na turnajoch hrá golf 99 percent amatérov.

To bol aj dôvod, prečo sa na olympijské hry podarilo za SR nominovať iba pôvodom Juhoafričanovi Rorymu Sabbatinimu, ktorý už dlhé roky hrá na profesionálnej úrovni.

Ako zdravé pivo

Pri golfe sa dá podobne zrelaxovať v priateľských rozhovoroch. „Akokeby ste šli s priateľmi na pivo," presviedča Radomír Holečka.

Rozdiel je v tom, že pri golfe športujete v prírode, veď ihrisko má šesť kilometrov. „Nachodíte tých kilometrov za päť hodín jednej hry možno aj pätnásť," zamyslel sa.

Celý rozhovor s Radomírom Holečkom nájdete v archíve Rádia Slovensko a môžete si ho vypočuť bez reklám a zadarmo.

Foto: TASR a RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia