Úvod Novinky Zaujímavosti
Kempelenov šachový stroj porazil Napoleóna aj ruskú cárovnu
Kempelenov šachový stroj porazil Napoleóna aj ruskú cárovnu

Kempelenov šachový stroj porazil Napoleóna aj ruskú cárovnu

Bratislavský vynálezca skonštruoval šachový automat na prianie cisárovnej Márie Terézie už v 18. storočí.

Televízna gameshow Fenomén21 preverí od 6. septembra na obrazovkách Dvojky inteligenciu slovenských hráčov a my si pripomeňme tých, ktorých schopnosti preveril čas.

Na cisárskom dvore vo Viedni sa v roku 1769 stretli najlepší vedci z Európy. Pozvala ich cisárovna Mária Terézia (1717-1780). Šlo jej o technický pokrok monarchie.

titulka-fenomen21-uvodna-RTVS

Vynálezca z Bratislavy Wolfgang Kempelen (1734 - 1804) v diskusii povedal, že dokáže zložiť stroj, ktorý bude hrať šach.

Ako fungoval stredoveký automat

Mária Terézia trvala na tom, aby tak urobil. Kempelen tvoril doma na Dunajskej ulici v Bratislave, kde sa aj narodil. O pol roka bol stroj na svete. Nik nechápal, ako fungoval.

Šachový automat vyhral nad pruským kráľom Fridrichom II. Jeho sláva sa začala. Na partiu ho vyzval Napoleón a s automatom prehral. Rovnako obišla ruská cárovna Katarína II.

Celý vtedajší svet chcel automat vidieť. Skončil v USA v múzeu vo Filadelfii. Tu v polovici 19. storočia zhorel a nik neprišiel na to, ako fungoval.

Geniálny preklad kódexu

Wolfgang Kempelen nebol v čase vzniku automatu na cisárskom dvore neznámy. Mária Terézia ho zamestnala potom, ako preložil Codex Theresianus z latinčiny do nemčiny.

Kódex vytváral jednotný právny poriadok v monarchii a vznikol v rokoch 1753 až 1756.

Rodák z Dunajskej ulice v Bratislave ovládal sedem jazykov:

  • slovenčinu
  • nemčinu
  • maďarčinu
  • latinčinu
  • francúzštinu
  • angličtinu
  • taliančinu

Vo veku 25 rokov menovala Mária Terézia tohto Bratislavčana za riaditeľa soľných baní v celom Uhorsku. Vynálezmi modernizoval banské zariadenia a zlepšoval pracovné podmienky baníkov.

Stroj vyrábal ľudský hlas

Najvýznamnejší Kempelenov patent je zostrojenie hovoriaceho stroja. Vytvoril z trubíc napodobneniny hlasiviek a gajdy mali funkciu pľúc.

Rovnako vytvoril umelé ústa a nosovú trubicu.

Pre vedu má ním skúmaný mechanizmus ľudskej reči význam až dodnes. Tvorí základné dielo v poznaní fyziológie hlasu a ľudskej reči.

Vymyslel podtlakový vodovod čerpajúci vodu z Dunaja na blízky a strmý kopec na Bratislavský hrad. Pre bane zhotovil výťah na konský pohon.

Postavil pontónový most cez Dunaj a sústavu zavlažovacích zariadení pre polia na Žitnom ostrove.

Šľachticom za zásluhy

Vo viedenskom Schönbrunne postavil fontánu. Za zásluhy pre monarchiu bol povýšený do šľachtického stavu baróna.

V 18. storočí začal aj boj proti Wolfgangovi Kempelenovi. Neprajníci tvrdili, že je spolčený s diablom. Jeho vynálezy boli zatracované.

Najmä šachový automat. Tvrdili, že sa v postave umelého hráča v podobe Turka ukrýva skutočný šachista. Nič také sa nikdy nedokázalo.

Archív-Wolfgang-von-Kempelen-Kempelenopolis-FB

Stroj Kempelen viackrát prezentoval otvorením, kde prítomní videli vnútri sústavy ozubených koliesok a prevodov. Miesto pre schovaného šachistu v ňom nebolo.

Nehovoriac o tom, že stroj prezentoval aj viac ako 15 hodín na verejnom priestranstve a dnu uväznený v malej krabici by to nik nevydržal. Uvažuje sa aj o sústave magnetov, ktoré mali figúrky posúvať.

Prehru niesli ťažko

Prehru panovníci ako Napoleón, tak ani ruská cárovná Katarína II. neniesli ľahko. Keby zistili, že ich Kempelen podviedol so živým súperom, ťažko by on sám z ich dvorov unikol živý.

Nakoniec Wolfgang Kempelen zostrojil písací stroj pre slepcov. Odborníci poznajúci princípy písacích strojov pre slepých ho nazvali:

„Vrcholné technické dielo svojho druhu."

Preto Wolfgang Kempelen šokoval vedecký svet, keď prístroj vo Viedni veľkodušne daroval nevidomej a veľmi populárnej speváčke tých čias Márii Paradisovej.

Prenasledovanie zastavila smrť

Od prenasledovania zo strany závistlivcov ho ochránila až v 70. rokoch života smrť. Wolfgang Kempelen má dodnes v dejinách svetovej vedy svoje miesto.

Jeho práce a vynálezy citujú svetové odborné učebnice a encyklopédie. Povráva sa, že vynálezy konštruoval v rodičovskom dome na Dunajskej ulici v Bratislave.

Jeho hrob na viedenskom predmestí Währing sa nedochoval. Na mieste cintorína je dnes Schubertov park. Boli tu pochovaní aj Ludwig van Beethoven a Franz Schubert, ktorých bývalé hrobové miesta sa zachovali dodnes.

Máte radi rébusy, hlavolamy, logické úlohy? Sledujte Fenomén21 - gameshow s Martinom Nikodýmom, ktorá štartuje na obrazovkách Dvojky už 6. septembra.

Foto: Zdroj FB Kempelenopolis a RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia