Úvod Novinky Zaujímavosti
Kňaz Jozef Murgaš bol priekopníkom vysielania hlasu a dát
Kňaz Jozef Murgaš bol priekopníkom vysielania hlasu a dát

Kňaz Jozef Murgaš bol priekopníkom vysielania hlasu a dát

Televízna gameshow Fenomén21 preverí inteligenciu slovenských hráčov a my si pripomeňme tých, ktorých schopnosti preveril čas.

Pri 95. výročí rozhlasového vysielania na Slovensku je potešujúce pripomenúť si nášho významného vynálezcu kňaza Jozefa Murgaša (1864 - 1929).

Právom v kalendári

Nik vo svetovej histórii rozhlasového vysielania nevymaže úspechy rodáka z Tajova. Nečudo, že ho zaradili do kalendára osobností UNESCO.

rádiové-prijímače-TASR

Považuje sa za priekopníka bezdrôtovej telegrafie a rozhlasového vysielania. Už v roku 1905 urobil bezdrôtový prenos hovoreného slova.

Americký prezident v laboratóriu Slováka

Tým Jozef Murgaš demonštroval svoje vynálezy bezdrôtového prenosu modulovaného signálu prostredníctvom elektromagnetických vĺn.

Dodnes sa vďaka tomu šíri rozhlasový a televízny signál pri analógovom a pri mobilnom vysielaní. Preto laboratórium kňaza Jozefa Murgaša už vtedy v roku 1905 navštívil 26. prezident USA Theodor Roosvelt (1858-1919). Sľúbil slovenskému kňazovi podporu americkej vlády.

Slávny americký vynálezca Thomas Alva Edison (1847-1931) upozornil na úspechy kňaza Jozefa Murgaša talianskeho vynálezcu a podnikateľa Guglielma Marconiho (1874-1937). Marconi pricestoval tiež do laboratória Jozefa Murgaša, ktoré mal kňaz v baníckej osade v USA v obci Wilkes Barre v Pensylvánii.

Prvé vysielanie hovoreného slova na svete umožnil Jozef Murgaš medzi obcami Scranton a Wilke-Barre v roku 1905. Rozprávali sa starostovia oboch obcí, ktorí túto udalosť písomne potvrdili.

tv-signál-Pavel-Neubauer-TASR

Súd rozhodol jasne

Nobelovú cenu za fyziku za rozvoj bezdrôtovej telegrafie však v roku 1909 získal Guglielmo Marconi spolu s Ferdinandom Braunom. O prvenstvo prvého rádiového prenosu sa viedol v roku 1916 súdny spor.

Súd v New Yorku rozhodol, že v roku 1905 nik iný na svete nedokázal uskutočniť bezdrôtový hlasový prenos informácií, iba slovenský kňaz Jozef Murgaš.

A hoci Murgašove prvenstvo v histórii ľudstva potvrdil americký súd, aj v slovenských dejinách sa ešte vyskytuje, že šlo len o „údajne" prvé rádiové vysielanie.

Tieto pochybnosti sú spôsobené vyše štyridsaťročnou snahou komunistickej ideológie spochybňovať úspechy katolíckeho kňaza.

Hoci Jozef Murgaš zomrel 11. mája 1929 vo Wilkes Barre v USA, kde je aj pochovaný, zažil odstrkovanie už aj za života na vlastnej koži.

V Amerike sa angažoval za vznik Česko - Slovenska. Bol signatárom Pittsburskej dohody z 30. mája 1918. Po vzniku štátu sa preto s radosťou vrátil do vlasti.

V Banskej Bystrici si v roku 1920 Jozef Murgaš podal prihlášku za učiteľa na strednej priemyselnej škole elektrotechnickej. Neprijali ho, lebo vraj nemal potrebnú kvalifikáciu. Sklamaný sa vrátil do USA.

Patenty v elektrotechnike

Okrem nadviazania prvého rádiového prenosu medzi obcami v Pensylvánii mal v USA Jozef Murgaš viac ako desať uznaných patentov z elektrotechniky, ku ktorým patrili:

  • vlnomer, 1907
  • elektrický transformátor, 1907
  • zariadenie na výrobu elektromagnetických vĺn, 1908
  • bezdrôtová telegrafia, 1909
  • detektor elektromagnetických vĺn, 1909
  • prístroj na výrobu elektrických oscilácií, 1911

Ján Murgaš otec Jozefa Murgaša bol roľníkom a matka Zuzana (rodená Slamková) chcela mať zo syna kňaza. Jozef Murgaš sa narodil 17. februára 1864 v Tajove.

Ukončil gymnázium v Banskej Bystrici a študoval teológiu v Bratislave a v Ostrihome.

Pokračoval v štúdiách maliarstva v Budapešti a na akadémii výtvarného umenia v Mníchove.

Jozef-Murgaš-TASR

Kňaz je otcom vysielania

Vdp. Jozef Murgaš bol vysvätený za kňaza v roku 1888, pričom pôsobil na katolíckych farách v Dubovej, Slovenskej Ľupči a v Chrenovci, kde namaľoval aj oltárne obrazy. Maliarstvu sa venoval na štúdiách vďaka príhovoru maliara Dominika Skuteckého a v Ostrihome objavil zaujímavú vedu elektrotechniku.

Neskôr po vysťahovaní do USA vynašiel tzv. tón - systém použitia dvoch signálov odlišnej frekvencie (patentované v roku 1904) a navždy sa zapísal do dejín internetu, mobilnej komunikácie, či rozhlasového a televízneho vysielania.

Terajšia mobilná komunikácia a bezdrôtový prenos komunikačných služieb internetu sa začal vďaka vynálezom kňaza Jozefa Murgaša, ktoré urobil v USA.

Fenomén21 je gameshow pre všetkých, ktorým to páli. Zvládnete rébusy, hlavolamy či logické hádanky, ktoré budú mať za úlohu vyriešiť súťažiaci priamo v štúdiu? Otestujte svoje vedomosti, zistite, či ste šikovní, kreatívni a či vám to myslí. Programom Fenomén21 vás bude sprevádzať od dnes Martin Nikodým. Od 6. septembra na Dvojke.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia